Ať mír dál zůstává s touto krajinou...

5. duben 2020

Modlitba pro Martu je česká píseň z roku 1968 zpívaná Martou Kubišovou. Po vojenské okupaci 21. srpna roku 1968 se stala symbolem odporu českého národa proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do komunistického Československa. V době normalizace bylo zcela zakázáno její vysílání v rozhlase a v televizi. Podruhé projevila svou sílu v listopadu roku 1989.

Hymna pádu režimu, tak by se dal charakterizovat song Modlitba pro Martu, který patří do repertoáru Marty Kubišové, zpěvačky, která byla přes 20 let zakázaná. Píseň se nejprve stala symbolem odporu českého národa proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do komunistického Československa 21. srpna 1968. Hudbu složil Jindřich Brabec, text na motivy Jana Amose Komenského napsal Petr Rada.

Dva dny po okupaci jí Marta Kubišová nazpívala v nahrávacím studiu Československé televize, na magnetofonovém pásku byla následně dovezena do Československého rozhlasu a poprvé se tak dostala k posluchačům.

Modlitba pro Martu původně vznikla pro televizní seriál Píseň pro Rudolfa III., ale po dobu normalizace byla zakázána. Stala se jedním ze symbolů nejen Pražského jara 1968, ale později i Sametové revoluce v roce 1989.

Modlitba pro Martu tehdy zazněla v podání Marty Kubišové během demonstrací na Václavském náměstí.

Pro textaře Petra Radu se stala svým způsobem osudnou. Po letech nátlaku a zákazů nakonec emigroval do Austrálie a vrátil se až v roce 1990.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.