Místo betonu a hal cyklostezka a biokoridor. Vedení Hněvotína vyhrálo soudní spor ohledně záboru orné půdy

16. březen 2021

Stavba cyklostezky a biokoridoru, který oddělí stávající průmyslové haly od zbytku obce. Takové má plány vedení Hněvotína na Olomoucku po vyhrané bitvě o 44 hektarů úrodné půdy. Tu podle plánů Olomouckého kraje a investora mělo v budoucnu nahradit biomedicínské centrum. Vesnice se proti tomu ohradila a soud jí dal za pravdu. Hejtmanství se odvolávat nebude

„Teď je tam pole. My podél té spojnice se starou brněnskou komunikací povedeme cyklostezku, takže už pracujeme na výkupu pozemků,“ popisuje nezávislý starosta Hněvotína Jaroslav Dvořák. Na druhé straně pole už dříve obec postavila takzvanou FIT stezku, kam obyvatelé chodí na procházky a za cvičením. „To je zhruba kilometrový úsek polní cesty. Jsou tam ribstole, činky a různé posilovací stroje,“ pokračuje starosta.

Stávající průmyslové haly v katastru obce podle něj v budoucnu oddělí biokoridor. „Je tam stavební dvůr a obalovna. Rádi bychom chtěli tu lokalitu oddělit nějakým dvacetimetrovým biokoridorem. Máme to v územním plánu. Biokoridor by měl vlastně nějak přírodně oddělit vesnici od průmyslového zbytku.

To vše jsou plány, které má vedení obce s lokalitou, kde ještě před pár týdny investor plánoval postavit biomedicínské centrum na 44 hektarech nejúrodnější půdy jen pár desítek metrů od prvních obytných domů. Zábor umožnilo krajské zastupitelstvo, které schválilo aktualizaci zásad územního rozvoje Olomouckého kraje. Vedení Hněvotína s developerským projektem v katastru obce nesouhlasilo. „Jedinou cestu, kterou jsme měli, bylo podat proti tomu žalobu,“ vysvětlil starosta. Hněvotín u soudu uspěl a vedení Olomouckého kraje se rozhodlo nepodat kasační stížnost.

„Rozhodnutí soudu bylo takové, že veřejný zájem na ochranu vysoce bonitní půdy převažuje nad ostatními veřejnými záměry. Rozhodnutí soudu považujeme za správné,“ informoval o stanovisku kraje Jan Šafařík, náměstek hejtmana zvolený za Spojence. „Bylo příjemné po tom rozsudku krajského soudu, že nám lidé psali a gratulovali,“ těší Jaroslava Dvořáka.

autor: tas
Spustit audio