Místo bývalého koupaliště vybuduje Laškov na Prostějovsku přírodní biotop

17. říjen 2017

Areál bývalé plovárny v Laškově na Prostějovsku začal být nebezpečný, obec se proto rozhodla betonovou nádrž odstranit. Místo ní tam vytvoří přírodní biotop. Ten bude sloužit také ke koupání. V okolí navíc žádná podobná atrakce není.

„Zrušení koupaliště bylo dlouhodobě plánováno, a to z bezpečnostních důvodů. Chodí sem děti na tělocvik,“ říká lidovecký místostarosta Laškova Pavel Spáčil. „Nádrž měla v nejhlubším místě dva a půl metru, na šířku asi 25 metrů, na délku kolem 30 metrů,“ dodává.

V těchto dnech dělníci za pomoci bagru betonovou nádrž odstranili. Na místě stále leží zbývající kusy betonu. „Tady ta hromada štěrku je zrecyklovaný veškerý beton. Štěrk využijeme na úpravu cest,“ ukazuje starosta.

Pracovníci stavební firmy se pomocí bagru snaží odstranit jeden z velkých pařezů, čekají je ještě další dva. „Teď je potřeba to tady vyčistit, upravit terén, aby byla všude stejná úroveň, a připravit to na tu pokládku,“ popisuje pan Michal ze stavební firmy, co všechno mají ještě na podzim v plánu.

Obec počítá s tím, že nový biotop přiláká návštěvníky z okolí. Lucie Smékalová bydlí v jednom z domů za koupalištěm. Se svými dvěma dětmi se prý přijde určitě vykoupat. Má ale také obavy: „Máme to dost blízko za domem. Tak jsem zvědavá, jestli nebude slyšet ruch. Někdy třeba spí děti venku.“

Demolice starého koupaliště a stavba biotopu vyjde obec zhruba na 9 milionů korun. Část peněz získala z dotací.

autor: tas
Spustit audio