Místo kropicích konví a hadic zavlažovací vaky. V Uničově zkoušejí nový způsob zalévání stromů

30. červenec 2018

Uničov testuje nový způsob zalévání stromů ve městě. Místo jednorázového kropení umisťuje ke stromům zavlažovací vaky. Zatímco voda z klasické kropičky se z části rozteče po okolí, z plastových pytlů by se měla ke kořenům stromů uvolňovat postupně.

„Máme každý vak zvlášť, a pokud chceme udělat double vak, spojují se zipem. Teď ho umístíme kolem stromu,“ popisuje zaměstnanec technických služeb Tomáš Sivák. V rukou má dva velké vaky připomínající tmavě zelené nákupní tašky. Když je sepne dohromady, obemknou kmen stromu. Protože jsou zatím prázdné, jsou lehké. Skrze otvory se naplní vodou.

„Zapnu čerpadlo. Doporučuje se, když je vak ze čtvrtiny naplněný, chytit jej za uši, upravit si ho přesně k tomu stromu. Pak ho naplním do plna a nechám stát zhruba 5 až 9 hodin,“ dodává. Naplnění trvalo zhruba 5 minut.

Nové zavlažovací vaky pomáhají v Uničově bojovat se suchem

„Kapacita záleží na průměru stromu. Do jednoho vaku se 57 litrů vody určitě vleze. Do double vaku se vleze až 190 litrů vody,“ říká Sivák. Kmínek jeřabiny, ke kterému teď vak umístil, má asi 10 centimetrů. Voda se uvolňuje postupně. „Zespodu na kraji vaku jsou dvě malé dírky, na každé straně jedna,“ vysvětluje pracovník technických služeb.

Kolik město za vaky zaplatilo, upřesňuje mluvčí radnice Marek Juráň: „Každý stojí něco přes 600 korun, to znamená, že celkové náklady byly zhruba 13,5 tisíce korun.“

Počet 20 vaků je podle něj zatím konečný. „Uničovští zahradníci po městě vytipovali zhruba pět desítek stromů, ke kterým se zavlažovací vaky přikládají,“ doplňuje mluvčí.

Zavlažovací vaky v Česku používají také v Praze nebo ve Frýdku-Místku.

autor: mot
Spustit audio