Místo pacientů figuríny, ale reálné situace. Na Šumpersku se konal tradiční závod zdravotnických posádek

27. květen 2024 11:56

Záchranáři z dvanácti zemí Evropy zamířili tento týden na Šumpersko na tradiční závod zdravotnických posádek Rallye Rejvíz. Úkoly týmy plnily přes den i v noci v Loučné nad Desnou a okolí. Zasahovaly třeba u simulované nehody na železničním přejezdu, zásahu bleskem nebo pokusu o sebevraždu...

Tříčlenný zdravotnický tým ze Slovenska právě klečí na zemi nad umělohmotnou figurínou. Má jít o patnáctiletého mladíka, který se pokusil o sebevraždu oběšením. Po několika minutách se zdravotníkům daří obnovit imaginárnímu pacientovi životní funkce.

„Bylo to zhruba šest minut. Imaginární pacient měl návrat oběhu, v reálu bychom to považovali za úspěšnou resuscitaci,“ uvádí členka slovenské lékařské posádky Jana Sentivanová ze Staré Ľubovně.

Průběh zásahu po celou dobu sleduje a hodnotí rozhodčí Zdeněk Chovanec. „Zjišťujeme, jestli dodržují ten doporučený samotný postup a jestli správně provádí komprese hrudníku a ventilaci toho pacienta. Jde samozřejmě o čas, my potřebujeme, co nejdříve ten pacient dostal kyslík a co nejdříve byl monitorovaný a byla zahájena resuscitace,“ zmiňuje Chovanec.

Po dokončení úkolu záchranáři dostávají informace o další události, ke které musí vyrazit: zásah turistů bleskem. Podle ředitele Rallye Rejvíz Jana Maršálka má závod co nejvěrněji simulovat reálnou zdravotnickou směnu.

Dostanou výzvu, která má formát a strukturu takovou, jakou dostávají při normální směně.
Jan Maršálek, ředitel Rallye Rejvíz

„Dostanou výzvu, která má formát a strukturu takovou, jakou dostávají při normální směně. Obsahuje to ty stejné informace, přijedou na místo úkonu, jak kdyby jeli k normálnímu zásahu, a taky tady tak postupují. Jenom s tím, že tam nemají živého pacienta, ale mají tam figuranta nebo figurínu,“ uvádí Maršálek.

Kromě zkušeností je pro soutěžící záchranáře důležité i hodnocení jejich práce a zpětná vazba, kterou od organizátorů na konci dostanou. 27. ročníku Rallye Rejvíz se zúčastnilo bezmála 70 zdravotnických posádek, ale taky několik týmů mediků a 15 prvosledových hlídek policistů.

Rallye Rejvíz

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio