Místo prašného parkoviště v centru Prostějova má být polyfunkční dům. Postaví ho soukromý investor?

Vedení Prostějova chce prodat lukrativní pozemky po bývalé sodovkárně v centru města. Ty nyní slouží jako parkoviště. Podle zástupců radnice by na ploše o rozloze zhruba čtyři tisíce metrů čtverečních mohl v budoucnosti stát polyfunkční dům s parkovacími místy. Opoziční zastupitelé ale kritizují rychlost, s jakou radnice prodej připravuje. 

Třeba pan Pavel, když do Prostějova zamíří, parkuje své auto právě na parkovišti naproti Kulturnímu a společenskému centru. „Je to tu zadarmo a vždycky se tu nějaké místo najde. Přímo v městě je to ale problém,“ říká.

Dřív tady stávala sodovkárna, teď plocha slouží k parkování. Podle opozičního zastupitele Petra Ošťádala za Na rovinu! ji obyvatelé využívají často. „Je využívané ze sta procent, zrovna teď je tu zhruba 150 aut,“ popisuje Ošťádal.

„Je to tu zadarmo a vždycky se tu nějaké místo najde. Přímo v městě je to ale problém.“
Pan Pavel, který na zmíněném parkovišti nechává své auto

Vedení města se rozhodlo pozemky prodat. Cenu stanovilo minimálně na 19,3 milionu korun. Podle Jiřího Pospíšila za Pévéčko radnice hledá investora, protože samo město nemá dostatek peněz na to, aby prostor samo řešilo. „Rozhodli jsme se pro vyhlášení záměru z toho důvodu, že byla zpracována urbanistická studie a v tomto prostoru by měl vzniknout určitý polyfunkční dům s parkovacím domem,“ uvádí Pospíšil.

150 míst chce město zachovat pro veřejné parkování. Opozice rozhodnutí o prodeji nechápe a považuje ho za ukvapené. „Rozčarování je umocněno tím, že jsme byli postaveni před hotovou věc a nikdo to s námi nediskutoval. Je nám jasné, že tento pozemek nezůstane tak, jak je. Když naprší, je to tu jako bažina. Musí se s tím něco dělat, je ale potřeba postupovat s rozmyslel a beze spěchu,“ říká Ošťádal a připomíná, že v minulosti už pozemky smlouvou s investorem vázané byly. Šlo o společnost Manthellan, se kterou se poté město řadu let soudilo.

Investor musí složit kauci dvou milionů korun

Jiří Pospíšil kritiku odmítá, město podle něj nastavilo dostatečně jasné podmínky prodeje. „Investor, který by pozemky pořídil, by je nesměl prodat. Před podpisem smlouvy navíc investor musí složit kauci dva miliony korun,“ doplňuje Pospíšil.

Pokud město investora najde, prodej pozemku by podle Pospíšila zastupitelé mohli schválit už v polovině tohoto roku.

autor: tas
Spustit audio