Místo šatů řeší systém: projekt Textile Mountain zužitkuje deadstock z textilního průmyslu

7. březen 2019

Deadstock neboli mrtvý inventář je odpad z průmyslové výroby. O tom, že by se dal mrtvý textil zužitkovat i jinak než rozemletím nebo spálením jako odpad, je přesvědčená designérka Lenka Vacková. Její nový projekt Textile Mountain navazuje na zkušenosti posbírané v návrhářských ateliérech, textilkách i v továrně na recyklaci textilu.

Lenka Vacková se k tématu udržitelné módy dostala během studia na UMPRUM. Poprvé na sebe výrazněji upozornila na Designbloku, kde si v roce 2016 nechala vlastní krví tetovat loga značek jako Nike, Adidas, Chanel, Lacoste a dalších, aby připomněla drsné podmínky v jejich továrnách. Má bohaté zkušenosti s navrhováním a tvorbou oděvů z přešitého a dekonstruovaného sekáčového oblečení. Za spolupráci s českou firmou Klatex, zaměřenou na recyklaci textilního odpadu, získala za rok 2017 cenu Czech Grand Design pro módního designéra roku. Oblečení, kabelky ale třeba i jógamatky vytvořené z různě zpracovaného textilního odpadu byly úspěšné nejen u akademiků, ale i v obchodech.

Vloni na podzim se Lenka Vacková na Designbloku představila s novou kolekcí ze zbytkového hedvábí. Její pozornost už ale byla zaměřená novým směrem. „V poslední době mi dává největší smysl řešit systém. Dřív jsem hlavně šila oblečení, ale teď řeším celý cyklus, cirkulaci, to, jak funguje textilní a oděvní průmysl. Myslím, že tak se dá změnit víc než jen šitím oblečení,“ popisuje Lenka.

I’m Not a Chicken. Upcyklovaný model od Lenky Vackové z roku 2017

Rozhodla se rozjet koncept s názvem Textile Mountain, který bude sbírat zbytkový textil od designérů a továren. „Když se řekne odstřižek, každý si představí něco jiného. V případě fabrik ale jde třeba o odstřih nájezdové role, který má klidně deset metrů. Pro průmysl a konfekci takový kousíček nemá smysl. Ale pro někoho, kdo si šije doma jedny šaty, povlak na polštář nebo závěs, je to víc než dost,“ vysvětluje Lenka Vacková.

Podobné koncepty už fungují v zahraničí. „Není to můj vynález, ale spíš logické vyústění mých aktivit. Při rešerších jsem narazila třeba na newyorský projekt Fab Scrap, který se zaměřuje na textilní odpad od designérů, funguje ale jen jako online platforma s různými pop-upy,“ popisuje Lenka Vacková. Proč se pro Textile Mountain rozhodla vytvořit zázemí kamenné prodejny na Letné a jak bude obchod s deadstockovými látkami vypadat, si poslechněte v rozhovoru Modeschau.

Jak bude fungovat koncept Textile Mountain? Jak se Lenka dostala k tématu udržitelné módy a co ji u něj pořád drží? Jak udržitelně žije ona sama a jak skládá svůj šatník? Poslechněte si v Modeschau.

Playlist:

Lafawndah – Daddy
Solange – My skin my logo
Micachu – Waste
Know V.A. – Undone (ft. Lyzza)
Ouri – Trance Parent

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.