Místo skladu knih kulturní centrum. Červený kostel v Olomouci se do dvou let otevře veřejnosti

13. srpen 2018

Ze skladu knih se odsvěcený kostel v centru Olomouci zhruba do dvou let změní v kulturní centrum. Sídlit bude zčásti i v odvážné moderní přístavbě, která vedle novogotického kostela z typických červených cihel vznikne. Poprvé od konce 50. let se původně evangelický chrám otevře veřejnosti.

„Chtěli bychom ten kostel odčarovat,“ říká architekt Miroslav Pospíšil. Stojíme spolu před 55metrovou věží červeného kostela. Architekt mi vysvětluje, co má na mysli slovem „odčarovat“. Stavba mu prý připomíná zakletý zámek. „Veřejnost zná tento objekt jako uzavřenou solitérní stavbu, která není veřejně přístupná, a pouze přes vitrážová okna prosvítají regály s knihami,“ dodává Pospíšil.

Kostel i nová přístavba, která ho propojí s moderní budovou Vědecké knihovny, by měly v budoucnu sloužit pro koncerty, veřejná čtení či přednášky. „Jelikož není možné do půdorysu kostela toto zázemí umístit, tak jsme přišli s návrhem vytvořit právě mezi kostelem a sousední budovou ředitelství vědecké knihovny nový objekt, který by plnil roli nástupního prostoru, foyer, kavárny, byly by zde umístěny toalety a nutné zázemí pro návštěvníky,“ popisuje Miroslav Pospíšil.

Spojení historické a moderní architektury

Přístavba bude mít odvážný tvar, částečně prosklený. Připomínat bude prolamovaný krystal, který navazuje na formu kostela. „Ten dům má takové ostré formy, je to proto, aby bylo zřejmé, že je to moderní část, ale tematicky navazuje na tu historickou budovu,“ komentuje Pospíšil.

Plusy nové podoby červeného kostela vidí i zástupce ředitelky vědecké knihovny Miloš Korhoň. „My si od toho slibujeme důstojný přednáškový sál, protože teď se akce pro veřejnost konají v původní zasedací místnosti v budově ředitelství, která je obtížně dostupná a navíc je poměrně malá, takže tam rychle dochází kyslík,“ uvedl Korhoň.

Architekt Miroslav Pospíšil už teď pracuje na konkrétních projektech. Finální dokumentace pro stavbu by měla být hotová v polovině příštího roku.

Odsvěcený kostel patří Olomouckému kraji. Hejtmanství podle své mluvčí Evy Knajblové počítá s tím, že rekonstrukci a přístavbu zaplatí z vlastního rozpočtu. Podle hrubých odhadů by se náklady mohly blížit 90 milionům korun.

autor: bam
Spustit audio