Místo sladkostí tužky a sešity. Na základní škole v Tovačově mají nový automat na školní pomůcky

31. březen 2018

Děti ze základní školy v Tovačově na Přerovsku mají na chodbě své školy nový automat. Nevydává jim občerstvení, ale psací potřeby. Oceňují ho především žáci, kteří doma pravidelně zapomínají kružítka, tužky nebo sešity. Projekt Easy School v Česku působí už čtyři roky a automaty bezplatně dodává do škol po celé republice. Tovačovská škola je zatím jediná na střední Moravě, která ho využívá.

Velký svítící automat je umístěný v přízemí, jen kousek od šaten. Vidím tady tužky, kružítka, gumy, dokonce nějaké sešity. Sedím tu s Davidem Klimtem, žákem 6. A, který je jedním z organizátorů. „Já jsem o tom viděl na internetu reportáž, že by se to hodilo i na naší škole, protože spolužáci dost často zapomínají. Tak jsem jim napsal e-mail, jestli by ten automat nemohli přidat i na naši školu,“ popisuje.

David je zároveň tzv. ambasadorem, který se o automat stará a doplňuje chybějící zboží. Otevřeli jsme společně automat a můžeme doplnit zásoby. „Většinou jde na odbyt guma, tužky, pak třeba propisky,“ dodává David.

O automat se starají samy děti

Jiří Kon je žákem 9. A. „Mou povinností je především doplňovat automat. Když nám něco dojde, napíšeme Davidu Pučalíkovi, který nám sem ten automat dovezl, a on nám pošle věci, které nám došly, například sešity, pravítka, tužky. My si skočíme k panu školníkovi pro klíček a doplníme to,“ vysvětluje.

Teď už můžeme automat zavřít. Vytvořila se tu za námi skupinka dětí, které přišly nakupovat. Je tu mezi nimi i páťačka Kamila Křepelková, zapomíná prý často. „Je tam víceméně všechno, co potřebujeme. Nejvíc asi všichni zapomínáme sešity, takže když si ho zapomeneme, tak si koupíme nový a jenom si nadepíšeme ten předmět,“ komentuje Kamila.

„Je to vlastně skvělý nápad,“ říká učitelka Arana Adlerová a dodává: „Proč se trápit tím, že zapomenu pravítko, když si ho můžu koupit třeba místo oplatku nebo čokolády.“

Ceny jsou obdobné jako v papírnictví. „Zvolili jsme tři cenové hladiny tak, aby na to dosáhli všichni žáci. Takže jsou tam i věci, které nestojí zrovna málo peněz, ale jsou tam věci s běžnou cenou. Kuriozitou bylo, že jsme měli v zimě i ponožky,“ uzavírá s úsměvem Arana Adlerová.

autor: kra
Spustit audio