Mistr světa ve studiu Českého rozhlasu Olomouc

24. duben 2007

Pravidelný týdeník zajímavostí ze sportu, Sportovní magazín, už přímo ve studiu hostil několik mistrů světa.

Ať už to byli současní reprezentanti, sjezdaři na divoké vodě Robert Knebel a Tomáš Slovák, nebo bývalé hvězdy českého sportu. Oldřich Machač, vítěz světových šampionátů v ledním hokeji v letech 1972, 1976 a 1977.

V pondělí 16. dubna navázal na tuto tradici Alois Kaňkovský z Bělkovic - Lašťan u Olomouce.

Dva týdny před tím vyhrál omnium na mistrovství světa cyklistů na dráze, které se konalo na Mallorce. S Petrem Lazarem navíc vybojoval i bronz v soutěži dvojic. Stal se tak jedním z nejúspěšnějších cyklistů české historie.

Alois Kaňkovský tak navázal na výsledky svých bratrů, kteří se všichni věnovali cyklistice. Martin byl dokonce členem československé reprezentace v roce 1988 na olympiádě v Soulu. Do české špičky patřil i Josef. Čtvrtý z bratrů Jiří nyní trénuje mladé talenty.
Výbornou sportovkyní je i jejich sestra Hana, reprezentantka v raftingu a členka vítězné posádky světového poháru v loňském roce na Altaji.

Alois Kaňkovský už na jedné olympiádě startoval. V roce 2006 v Aténách skončil v závodě na jeden kilometr s pevným startem desátý. Jeho cílem je probojovat se i na tu příští v Pekingu, kde chce spolu s Petrem Lazarem usilovat o mety nejvyšší.

autor: min
Spustit audio