Mistrovství České republiky v orientačním běhu se letos koná v místech, kde se nikdy předtím nezávodilo

15. září 2018

Kvalifikačními závody dnes v Kladkách na Prostějovsku začíná Mistrovství republiky v orientačním běhu. Kartografové nad mapami tras v okolí Kladek strávili desítky hodin.

„Chystáme takzvanou arénu, to znamená cílový prostor, kde bude doběh tohoto závodu,“ říká jeden z organizátorů, Jaroslav Komínek.

Ředitel závodu Dušan Vystavěl vysvětluje, proč se závod běží právě v Kladkách: „To hlavní na tom závodu je orientace podle mapy v neznámém terénu, což tady právě terén v Kladkách splňuje, protože tady ještě nikdy mapa pro orientační běh nebyla. Je to taková premiéra. Možná i to byl jeden z důvodů, proč jsme dostali od soutěžní komise Českého svazu orientačních sportů tento závod přidělen.“

Doplňuje, že tvorba mapy, kde se ještě neběželo, je na přípravě závodu to nejsložitější.

„Mapy vytvářejí specialisté, kteří jsou většinou profesionálové. Zpracování jednoho kilometru čtverečního do takové mapy zabere zhruba 80 až 90 hodin práce kartografa v terénu,“ vysvětluje.

Závod v Kladkách se běží v terénu o rozloze 17 kilometrů čtverečních. Podle Vystavěla se na Prostějovsku běží podobný závod po 25 letech. V zázemí místního lyžařského areálu už má ředitel závodu připravené pro závodníky také medaile.

„Celkem je 27 sad medailí pro Českou republiku a 22 pro Slovensko,“ dodává Vystavěl.

Dnes začíná mistrovství kvalifikačními běhy, zítra se běžci utkají o medaile.

autor: tas
Spustit audio