Mistrovství světa v biatlonu živě. Poslouchejte přímé přenosy z Nového Města na Moravě

18. únor 2024, aktualizováno

To nejlepší, co nabízí biatlonový svět, se od 7. do 18. února představí ve Vysočina Aréně v Novém Městě na Moravě. Podmaní si Johannes Thingnes Boe světový šampionát? Pomůže úžasná atmosféra českým reprezentantům zachránit sezonu, ve které se jim zatím moc nedařilo? Zvládnou organizátoři těžký boj s nepříznivými klimatickými podmínkami? To vše se dozvíte díky reportérům Radiožurnálu Sport. V dějišti šampionátu budou Jan Suchan, Jakub Marek, Miroslav Lenc a Jan Kodet.

Ve vysílání Radiožurnálu Sport samozřejmě uslyšíte přímé přenosy všech závodů z Nového Města na Moravě. Nabídneme vám bezprostřední ohlasy po závodě nejen od českých reprezentantů, ale i od světových hvězd biatlonu.

Každý den v době konání šampionátu uslyšíte po 7. a 9. hodině ranní ohlasy reportérů nebo expertů na aktuální dění a před startem závodu i Speciál se vzácnými hosty díky R-streamu, který máme přistavený přímo ve Vysočina Aréně. Ve středu 7. února jste slyšeli Ondřeje Moravce a Jiřího Hamzu.

V pátek 9. února ve studiu promluvily Gabriela Soukalová, Eva Puskarčíková a slyšet jste mohli i trenéra českých mužů Michaela Málka. V neděli 11. února přidal svoje postřehy fotograf české biatlonové reprezentace Petr Slavík Ve středu 14. února promluví po 16. hodině sportovní ředitel Českého biatlonu Ondřej Rybář, rolbař na tratích ve Vysočina Aréně Tomáš Procházka, ale i bývalý ligový fotbalista Luděk Zelenka. Všechny rozhovory si můžete pustit zpětně zde.

Program závodů v Novém Městě na Moravě:

Středa 7. února od 17.20: Smíšená štafeta 

Českým biatlonistům vstup do mistrovství světa v Novém Městě na Moravě nevyšel. Smíšená štafeta ve složení Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Markéta Davidová a Jessica Jislová skončila na 14. místě. O šanci na úspěch Čechy připravil už na úvodním úseku Krčmář, který musel po položce vleže na trestné kolo. Zkušený reprezentant sdělil v cíli své dojmy pro Radiožurnál Sport.

Pátek 9. února od 17.20: Sprint ženy

Markéta Davidová byla na 17. místě nejlepší Češkou ve sprintu na biatlonovém mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Druhý závod šampionátu ve Vysočina Areně si podmanily Francouzky, jež obsadily první čtyři místa: vyhrála Julia Simonová před Justine Braisazovou-Bouchetovou a Lou Jeanmonnotovou.

Sobota 10. února od 17.05: Sprint muži

Z českých biatlonistů si ve sprintu na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě vedl nejlépe devatenáctý Michal Krčmář. Kompletní stupně vítězů stejně jako před rokem v Oberhofu obsadili Norové. Ve Vysočina Areně zvítězil před 26 863 diváky Sturla Holm Laegreid před obhájcem titulu Johannesem Thingnesem Böem. Bronz získal Vetle Sjaastad Christiansen.

Neděle 11. února od 14.30: Stíhací závod ženy

Biatlonistka Markéta Davidová skončila na mistrovství světa devátá ve stíhacím závodě. Oproti sprintu se zlepšila o osm příček a postarala se o nejlepší výsledek domácí výpravy na šampionátu v Novém Městě na Moravě. Ve Vysočina Areně se dnes dařilo také Tereze Voborníkové, jež poskočila na třináctou příčku.

Neděle 11. února od 17.05: Stíhací závod muži

Michal Krčmář skončil na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě jako nejlepší z českých biatlonistů ve stíhacím závodě osmnáctý. Třikrát chyboval na střelnici a ve srovnání s umístěním po sprintu si o jedno místo polepšil.

Čeští biatlonisté Tomáš Mikyska a Michal Krčmář v cíli stíhacího závodu na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě

Úterý 13. února od 17.10: Vytrvalostní závod ženy

Nejlepší Češkou ve vytrvalostním závodě biatlonistek na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě byla dvanáctá Jessica Jislová. Ve Vysočina Areně v úterý skončilo kralování Francouzky Julie Simonové, která s jednou trestnou minutou získala bronz. Zvítězila Italka Lisa Vittozziová před Němkou Janinou Hettichovou-Walzovou, které byly na střelnici bezchybné.

Středa 14. února od 17.20: Vytrvalostní závod muži

Nejlepším z Čechů byl Tomáš Mikyska, který minul až svou úplně poslední ránu. Na 10. místě ztratil na suverénního Nora čtyři a čtvrt minuty, ale vylepšil své nejlepší individuální umístění z mistrovství světa.

Michal Krčmář skončil po třech chybách na střelnici 26. Vítězslav Hornig při své premiéře na mistrovství světa minul pouze jeden terč. Kvůli pomalejšímu běhu se umístil jako 46. Dobře se dlouhou dobu vyvíjel závod pro Jakuba Štvrteckého, který ale na poslední položce minul tři terče a s celkem čtyřmi trestnými minutami obsadil 63. místo.

Ve čtvrtek pokračuje program mistrovství světa štafetami smíšených dvojic. V pátek je volný den před víkendovým vyvrcholením šampionátu.

Tomáš Mikyska v cíli

Čtvrtek 15. února od 18.00: Smíšená štafeta dvojic

Smíšenou štafetu dvojic na biatlonovém mistrovství světa podruhé ovládla Francie ve složení Quentin Fillon Maillet a Lou Jeanmonnotová. Stříbro v Novém Městě na Moravě získala Itálie, třetí bylo Norsko.

Česká dvojice Jonáš Mareček, Markéta Davidová obsadila desátou příčku, Mareček musel jednou kroužit na trestném kole. Přesto to byl druhý nejlepší český výsledek v historii disciplíny na mistrovství světa.

Sobota 17. února od 13.45: Štafeta ženy

I přes dvě trestná kola Sophie Chauveauové dokázaly štafetový závod žen na mistrovství světa v biatlonu vyhrát favorizované Francouzsky. Se ztrátou téměř 40 sekund dojely druhé Švédky a bronz si z Nového Města na Moravě odvezou Němky.

Český tým ve složení Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Markéta Davidová a Jessica Jislová obsadil stejně jako na loňském šampionátu v Oberhofu sedmou příčku, ani jim se po chybách Charvátové a Jislové nevyhla celkem dvě trestná kola. 

České biatlonistky skončily ve štafetě na mistrovství světa sedmé

Sobota 17. února od 16.30: Štafeta muži

Ve štafetovém závodě mužů to dlouho vypadalo na vítězství Norů. Po nepovedené poslední položce ve stoje však musel Vetle Sjaastad Christiansen na tři trestná kola a titul mistrů světa tak získali Švédové. Christiansen v závěru předjel Quentina Fillona Mailleta a vybojoval tak alespoň stříbro, Francouzy získali bronz.

České kvarteto si v Novém Městě na Moravě zpočátku počínalo výborně. Tomáš Mikyska i Michal Krčmář se po celou dobu svých úseků pohybovali v kontaktu s čelem. Jonáš Mareček sice trácel běžecky, ale přesto předával na čtvrtém místě se ztrátou sedmi sekund na medailové umístění. Vítězslav Hornig se na trati nedokázal udržet svých soupeřů, po dvou chybách při poslední sřelbě tak nakonec dovezl českou štafetu na sedmé příčce.

Neděle 18. února od 14.15: Hromadný start ženy

Poslední ženský závod na mistrovství světa v biatlonu ovládla Francouzska Justine Braisazová-Bouchetová. Bronz si po hromadném startu odveze její krajanka Lou Jeanmonnotová, druhé místo obsadila Italka Lisa Vittozziová.

Jediná česká účastnice Markéta Davidová nasbírala v závodě celkem tři trestná kola. Až bezchybná střelba při poslední položce ji posunula do poloviny druhé desítky. Šampionát v Novém Městě na Moravě tak zakončila patnáctou příčkou.

Neděle 18. února od 16.30: Hromadný start muži

Biatlonové mistrovství světa v Novém Městě na Moravě završil závod s hromadným startem mužů, ve kterém si pro dvanátý světový titul dojel suverénní Johannes Thingnes Bö. Stříbro překvapivě vybojoval Lotyš Andrejs Rastorgujevs, který se v pětatřiceti letech dočkal první medaile na MS. Na podiu je pak doplnil Francouz Quentin Fillon Maillet.

Českým reprezentantům se příliš nedařilo, o lepší výsledek je připravily především chyby na střelnici. Michal Krčmář musel na trestné kolo čtyřikrát a obsadil tak 24. místo. Tomáš Mikyska udělal o jednu chybu méně, přesto ale kvůli pomalejšímu času na trati skončil za Krčmářem, dojel šestadvacátý.

Nominace českého týmu:

Muži: Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Vítězslav Hornig, Tomáš Mikyska a Jonáš Mareček

Ženy: Lucie Charvátová, Markéta Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková a Kristýna Otcovská

Navnadit se můžete i seriálem který vysíláme každý den od 5. února v 8.10 nebo encyklopedií od 8.40. Fanoušci si mohou v Novém Městě na Moravě užít i doprovodný program nebo trávit čas ve fanzóně.

Poslouchejte naše vysílání po celou dobu šampionátu a když se poštěstí, tak v rámci soutěže můžete vyhrát i vstupenky na biatlonový svátek a užít si ho přímo na místě. Věříte, že se českým biatlonistům podaří zvrátit dosud nepříznivou sezonu? Na Radiožurnálu Sport uslyšíte vše podstatné, kompletní program a každodenní zpravodajství z vrcholné akce nabízí server iROZHLAS.cz.

Markéta Davidová dojela ve stíhačce devátá
autoři: Radiožurnál Sport , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás