Mistrovství v truck trialu v Křemačově je velkým víkendovým lákadlem motoristů, začíná v sobotu

17. květen 2019

Závod, ve kterém těžká auta téměř popírají zákony gravitace. To je Velká cena Mohelnice, která je součástí mezinárodního mistrovství České republiky v truck trialu, atraktivní podívaná v bývalém lomu u místní části Křemačov 

Více než tisícovku dřevěných tyček musí pořadatelé mohelnického truck trialu zatlouct tady po areálu závodiště u Křemačova. S jejich pomocí vytvářejí jednotlivé sekce, ve kterých budou řidiči předvádět svůj um. Na všechno dohlíží sportovní ředitel závodu Oldřich Janků.

„Jsou tady oproti loňsku vykopány nové jámy, pasti pro posádky. Jsou to vlastně jízdy zručnosti v náročném terénu. Vozidla balancují na hraně s fyzikálními zákony,“ dodává Janků.

Na hraně ale mnohdy balancují taky diváci, kteří zápolení nákladních vozů s překážkami sledují v jejich těsné blízkosti. „Ta ohraničující páska kolem sekcí není bezpečnostní páska pro diváky, ale je to vlastně mantinel pro ty soutěžní posádky, ta páska není schopná zadržet dvanáctitunový kolos, kdyby se náhodou něco přihodilo,“ doplňuje sportovní ředitel závodu.

I proto letos pořadatelé vylepili po celém areálu zásady bezpečnosti. Samozřejmostí je i dohled policie. „Policie ČR tu bude po celou dobu závodu, abychom se vypořádali s diváky, kteří se posilní alkoholem a potom nerespektují pokyny. Není v silách pořadatelů uhlídat až šest tisíc diváků,“ říká Janků.

Organizátoři ale doufají, že i letošní ročník se obejde bez větších problémů a lidé si užijí vydařený závod. „Mělo by přijet asi 45 posádek z České republiky, Slovenska a Polska,“ doplňuje ředitel závodu Miroslav Stratil.

Závod začne v areálu bývalého lomu v sobotu v 9 hodin dopoledne a pokračovat bude i v neděli.

Spustit audio