Mlácení prázdné Slámy. Mezigeneračnímu dramatu Sucho vládne mentální vyprahlost

16. únor 2024

Venkovský učitel Aleš, Bába z ledu Tonda a Divoký včelař Honza Vejnar tentokrát přišli do studia obzvlášť silně zavodnění. V Čelistech totiž zavládlo Sucho, které sem přinesl nový film Bohdana Slámy. Kromě toho vám moderátoři v novém díle poradí, zda máte snímek Zóna zájmu zařadit i do zóny vašeho zájmu, a zhodnotí také slepičí tanec Johna Travolty.

„Cítím tam silnou mentální prosušenost a filmařskou dehydrataci,“ soudí Aleš o novém filmu Bohdana Slámy Sucho. Ani Tonda není o moc smířlivější: „Kdybych na tom měl něco pochválit, tak to, že je to výzva k vzájemné komunikaci různých společenských bublin. Bohužel všechny jejich zástupce ukazuje jako totálně schematické a panoptikální postavičky.“ Nejvíc se oběma ovšem zamlouvala postava stárnoucího patriarchy v podání Bolka Políky, která aspiruje na titul jihomoravský don Corleone.

Daleko zásadnější premiérou týdne byl nový film Jonathana Glazera Zóna zájmu, který nabízí pohled do domácnosti nacisty Rudolfa Hösse, která se nacházela v těsném sousedství koncentračního tábora Osvětim. „Ten film je nejsilnější v odstíněnosti mezi všedním rodinným životem a krutou realitou za zdí, která si ale stejně dere cestu do vědomí postav,“ říká Honza. „Pro mě tam jsou dva filmy, jeden, který vidím a jeden, který jen slyším – a ten, který jen slyším se mi zdá mnohem lepší,“ myslí si Aleš a doporučuje snímek sledovat s klapkami na oči.

Je strašidelnější nová herecká Perla filmového hororu Mia Goth, nebo česká pěvecká hvězda Karel Gott? Strávil Donald Glover celou dobu natáčení seriálu Pan a paní Smithovi na coleslawu? Byl Vladimír Menšík Satan? Naučí Tomáše ve vysílání Dobré ráno, Brno! konečně opravdu legračně padat? Čelisti – kávové klystýry pro vaše uši.

autoři: Aleš Stuchlý , Antonín Tesař , Jan Vejnar
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.