Mladí plavci se sjeli do Olomouce na letní kemp. Navštívil je i americký olympijský vítěz Aaron Peirsol

31. červenec 2017

Více než čtyřicet juniorů z celé České republiky piluje v Olomouci techniku plavání. Sportovci ve věku od 12 do 16 let se sjeli na druhý ročník kempu Keep swimming, který hostí aplikační centrum Univerzity Palackého BALUO. Kromě analýzy pohybu v bazénu pomocí nejmodernějších technologií mají možnost poradit se se světovými hvězdami závodního plavání.

Program kempu zahrnuje různé druhy tréninku, některé jsou pro děti zcela nové. „Většina si vůbec poprvé vyzkouší trénink rychlosti se vším všudy – rozplavání, hlavní série, vyplavání,“ popisuje trenérka Petra Landová.

Budoucí plavecké naděje sleduje ze břehu i bývalý americký závodník Aaron Peirsol. U bazénu si zavzpomínal na své sportovní začátky. Doba se sice podle něj hodně změnila, to hlavní ale prý zůstává stejné. „Bez neustálé dřiny, trpělivosti a hlavně lásky ke sportu to nejde,“ zdůrazňuje Peirsol.

Na programu jsou i přednášky o sportovní psychologii

Ze setkání s americkým plavcem je nadšená Adéla Kracíková. Na plavecký kemp přijela z Písku a celá akce je pro ni velkou zkušeností do budoucna. „Děláme tady jiné věci než na soustředění. Hodně mi pomáhají přednášky, které nás učí, třeba jak být koncentrovaný na start a na závody,“ říká plavkyně o přínosech kempu.

Naděje plaveckého sportu se sjely do Olomouce

Právě na psychiku a motivaci se mimo jiné program kempu zaměřuje. Junioři tu ale hlavně trénují techniku plavání. To jim podle organizátora Martina Hudce usnadňuje i vybavení, kterým olomoucké centrum disponuje.

„Máme tady podvodní kamery, které jinde v republice nejsou, tělocvičny na suchou přípravu, máme tu i špičkové odborníky na stravování, fyzioterapii nebo psychologii sportovce,“ přibližuje Hudec zázemí centra.

Mladí plavci absolvují mimo jiné trénink rychlosti

Letní plavecká škola Keep swimming potrvá až do soboty. Mladé plavce do té doby stihne navštívit i jihoafrický olympijský vítěz Roland Schoeman.

Spustit audio