Mladí redaktoři z Nezamyslic uspěli se svým školním časopisem v celostátní soutěži

23. prosinec 2015

Školní časopis Písařík z Nezamyslic na Prostějovsku posbíral v celostátní soutěži o školní časopis roku hned několik ocenění. Porota vyzdvihla jeho webovou verzi a v tištěné obsadil druhé místo.

Děti z druhého stupně základní školy píší nejen články, ale kreslí také ilustrace a vymýšlí grafiku. Jednou týdně se schází k redakční poradě.

„Nejvíc mě asi baví reportáže nebo různé rozhovory. Naposledy jsem dělala rozhovor s novým učitelem. Chvilku jsme ho museli přemlouvat, ať nám ten rozhovor dá, ale přemluvili jsme ho,“ směje se Nikola Kuchařová z deváté třídy.

Společně se některými spolužáky a dalšími dětmi ze základní školy v Nezamyslicích vytváří školní časopis Písařík. Na vznik časopisu dohlíží učitelka Jarmila Krupičková.

„Na některých úkolech pracují sami, ale na spoustě úkolů pracují společně. Každý přinese svůj díl. Třeba komiksy malují některé žačky dohromady, taky spolu dělají reportáže nebo ankety. V letošním roce máme 25 redaktorů, kteří jsou žáky všech tříd druhého stupně. Časopis funguje už spoustu let a prakticky vždycky, když děti přechází na druhý stupeň, tak se zájemci přihlásí,“ říká.

Mladí redaktoři teď se svým Písaříkem bodovali v celostátní soutěži školních časopisů. Získali první místo ve webové verzi a druhé v té tištěné. Děti si podle Jarmily Krupičkové témata vymýšlí samy podle svých zájmů. Někdy je dokonce musí krotit a odevzdané texty krátit.

„Já většinou přijdu do třídy, domluvím se s vyučujícím učitelem a rozdám jim to. Někdy tam napíší kraviny a někdy to napíší dobře a vůbec je nemusím přemlouvat,“ popisuje Adéla Koucká, která také chodí do deváté třídy.

Některé z dětí uvažují, že se časem stanou novináři. „Zatím mě to baví. Přemýšlela jsem, že bych šla na žurnalistiku,“ dodává další z redaktorek Anna Wagnerová.

Písařík vychází v Nezamyslicích jednou za dva měsíce a všechnu práci na něm odvádí právě děti, které kromě psaní článků fotí fotky nebo kreslí komiksy.

autor: tas
Spustit audio