Mladým sportovcům po nucené pauze chybí fyzička, technika, ale i chuť trénovat

1. červen 2021

Nejen, že jich chybí fyzička a technika, ale taky chuť sportovat. Říkají mnozí trenéři o svých malých svěřencích, kteří se vrátili po nucené koronavirové pauze na hřiště. Po několikaměsíčním období bez pravidelných tréninků a školní docházky prý nemají disciplínu a zaujmout je bývá náročné. Své o tom ví třeba trenéři fotbalové mládeže v Ústí na Přerovsku.

Radim Žingor je vedoucí fotbalového klubu v Ústí. Společně pozorujeme trénink mladších žáků. „Sprintík je. A dívejte se, ten se tam vyvrací, ti jdou v klidu, ten se tam češe a tam tomu to je úplně jedno. Vidíte, že ve starých kolejích to není,“ říká s úsměvem Žingor.

Fotbal byl v Ústí vždy sportem číslo 1. Velký areál stojí přímo v centru obce. Na dohled kostela, školy a obecního úřadu. Vybavením a kvalitou trávníku by mu ho mohly závidět i mnohá města. Denně tu trénují desítky fotbalistů. Od žáčků až po staré pány. Teď po roku s pandemií ale především těm mladším chybí nejen technika ale i fyzička. „To sezení doma u počítačů jde doopravdy poznat. Snažíme se to dělat tak, aby je to bavilo,“ potvrzuje trenér Petr Havlíček.

Mladí tenisté z Dřevohostic a Bystřice pod Hostýnem

Fyzička chybí dětem nejen v kolektivních ale i individuálních sportech. „Rozdíl je to určitě. Dříve ty holky uměly oběhnout pětkrát kurt ani se nezadýchaly, ale teď uběhnou půlku a už je bolí u boku,“ potvrzuje Jaromír Janečka trenér malých tenistů z Dřevohostic a Bystřice pod Hostýnem.

Rozdíl je prý především u dětí, které bez oficiálních tréninků sportovaly samy.

autor: kra
Spustit audio