Mnoha druhům supů hrozí vyhynutí. Zoo Liberec na to upozorňuje Dnem pro supy

Liberecká zoologická zahrada připravila na sobotu Den pro supy. Chce při něm návštěvníky seznámit s kritickou situací těchto dravců ve volné přírodě.

„V současné době v Africe probíhá opravdu hrůzostrašná věc v podobě otrav supů místními pytláky. Je to velmi závažná situace, mnoho druhů je v podstatě na pokraji vyhynutí. Ty populace jsou devadesátiprocentní úbytek, pětadevadesátiprocentní u některých druhů,“ popsal kritickou situaci supů liberecký zoolog Jan Hanel. Podobně jsou na tom podle něj supi třeba v asijské části Indie. „Je to situace, kterou se snažíme i my řešit tím, že se zúčastníme různých konferencí a plánů, jak co nejrychleji zareagovat,“ doplnil Hanel.

Sup himálajský v liberecké zoo

Během tematického Dne pro supy uvidí návštěvníci liberecké zahrady filmové dokumenty v zookině, je pro ně připraven i tematický vědomostní kvíz. Ve čtrnáct hodin pak můžou přijít k voliéře supů himálajských na besedu s ošetřovateli dravých ptáků.

Situace supů ve světě je kritická, některé druhy jsou na pokraji vyhubení

Zoo Liberec se na dravce specializuje a v jejich chovu je dlouhodobě úspěšná. Světové prvenství má například v odchovu mláděte orla křiklavého vylíhlého po umělém oplodnění, nebo první úspěšný odchov orla nejmenšího. Je také zapojena do dvou repatriačních programů s orlosupem bradatým a orlem mořským. Do volné přírody už vypustila víc než patnáct mláďat těchto ohrožených ptačích druhů.

V současné době se v Liberci starají o více než dvě desítky druhů a přibližně osmdesát jedinců dravých ptáků. Kromě supa kapucína, mrchožravého a himálajského tam návštěvníci mohou spatřit například orly jestřábí, mořské, královské, křiklavé, východní či skalní, orlosupy bradaté, nebo čtyři největší druhy evropských sov. V létě také zoologická zahrada obnovila komentované letové ukázky dravých ptáků.

Spustit audio

Související