Mobil nebo nohy spolujezdce na palubce? Smrtelně nebezpečné!

14. červenec 2015

Pohodová jízda spolujezdce s nohama na palubní desce představuje při nárazu i v relativně nižší rychlosti riziko vážného úrazu. A stejně nebezpečné jsou i předměty volně položené na palubce nebo na platu pod zadním oknem.

Máte kolem sebe v autě položené drobnosti jako mobil nebo klíče? A dáváte si jako spolujezdec za jízdy nohy na palubní desku? Při nárazu se tak můžete vážně zranit! Vědí to i řidiči v pražských Čimicích.

„Vzhledem k tomu, že většina aut má airbagy, tak mi to zlomí nohy.“
„Asi ten člověk by se zranil hodně. Nebo spíš by se možná zabil.“

Vystřelený airbag může zarazit nohy do těla

I přesto, že řidiči si riziko takového nebezpečí uvědomují, praxe je jiná. Obzvlášť o prázdninách jsou nohy na palubce u spolujezdců vidět často. Při nárazu i v malé rychlosti se ale aktivuje airbag. Ten nohy na přístrojové desce zatlačí do těla a může způsobit vážná zranění.

„Ten člověk se sklopí do takzvané jedničky. Dojde k těžkému úrazu, k fraktuře. Airbag se nafukuje rychlostí až 300 km/h,“ varuje Jan Pechout z Besipu.

Zranění nám vymrštěné nohy můžou způsobit i na zbytku těla. Vyloučit se nedá ani smrt, jak potvrzuje záchranář Robert Kameník: „Ty nohy vylítnou strašnou rychlostí. Samotné nohy jsou naprosto zničené. Ale ještě jsou schopné vám zničit zbytek těla. Hlavu. Hrudník.“

Čtěte také

Při nesprávném sezení může pás uškrtit

Velmi nebezpečné je i na sedadle si tak trochu popolehnout, aby se vám třeba na dlouhé cestě lépe spalo. „V případě i ne velkého nárazu tělo podklouzne a bezpečnostní pás je naprosto k ničemu. Naopak v horším případě vás může i uškrtit,“ zdůrazňuje Jan Pechout.

Nezajištěné předměty se nárazem mění v projektily

Pozor také na věci, které máte v autě okolo sebe. Na palubní desce položený mobilní telefon, klíče nebo brýle. Sem, tam se povaluje láhev s pitím. Z takových věcí se v případě nárazu mohou stát nebezpečné projektily. „Je problém, že tyhle věci, pokud jsou pohyblivé, tak při těch nárazech získávají značnou rychlost a sílu. Můžou tomu člověku způsobit těžké zlomeniny, vnitřní zranění,“ popisuje Robert Kameník.

Pro vaše bezpečí je lepší takové drobnosti uložit do schránky ve dveřích nebo v přístrojové desce. Ale zase tak, abyste v případě, kdy potřebujete přivolat pomoc, právě třeba na mobilní telefon dosáhli, i když jste připoutaní.

Spustit audio