Mobilní proticovidový očkovací tým ukončil svoji misi na Jesenicku. Jestli se do terénu ještě vrátí, je zatím nejisté

21. říjen 2021

Jesenicko patří k regionům s nejnižším počtem naočkovaných proti covidu v Česku. V posledních dvou týdnech proto vesnice v pohraničí objížděl mobilní očkovací tým. Lidem nabízel dva typy vakcín. Pfizer/BioNTEch a Johnson & Johnson.

Očkování v Bělé pod Pradědem

U klubu seniorů v Bělé pod Pradědem zaparkovala sanitka s očkovacím týmem. Na místě už postává asi desítka lidí. „Minule nás tady také čekalo hodně lidí, v Bernarticích byly také fronty,“ říká lékařka Lenka Procházková a společně s dalšími z týmu míří do klubovny, aby mohli s očkováním co nejrychleji začít.

očkování, očkovací látky

Mezi zájemci jsou především senioři. Mnozí z nich se přišli přeočkovat, někteří dostanou vakcínu poprvé. Třeba i 67letý Jaroslav Knos. „Byl jsem totiž nemocen covidem. Po osmi měsících jsem se rozhodl, že se nechám preventivně naočkovat,“ popsal Knos. Ve frontě ale vidím i mladší ročníky. „Mám to tady kousek, vše se bude zpřísňovat,“ říkají zájemci.

Mobilní očkovací tým objel více než dvacítku vesnic v regionu. Ne všude ale měl úspěch. „V Černé Vodě nepřišel nikdo, V Bílé Vodě tři, třeba v Kobylé nad Vidnávkou přišel jeden zájemce, tam jsme to trochu čekali,“ doplňuje Dagmar Černá a přitom vyplňuje se zájemci povinné formuláře.

Jesenická poliklinika, která očkovací tým do terénu vypravila, naplánovala prozatím jen čtyři výjezdy. Jeho práci teď chce majitel zařízení Milan Plesar i společně se starosty obcí a zástupci Olomouckého kraje vyhodnotit. A do týdne by se měli rozhodnout, zda se tým objeví v terénu nanovo.

autor: aja
Spustit audio