Moc o ní nepřemýšlíme, podvýživa umí ale nepříjemně překvapit

23. květen 2019

Starší pacienti s minimem svalové hmoty, na druhé straně i jedinci zdánlivě „dobře živení“ – ti i oni mohou trpět podvýživou. Podvýživa, malnutrice, nevyvážená strava pak tělu škodí ve stáru i v nemoci.

„Klienty nutričních poraden často poznávám v obchodech – bývají to často zákazníci luštící nutriční složení na obalech výrobků,“ usmívá se pochvalně vedoucí Oddělení léčebné výživy  olomoucké Fakultní nemocnice Marie Kohutová. S povděkem ale připouští i fakt, že je tu obecně stále vyšší povědomí o nutnosti energeticky a nutričně vyváženého jídelníčku a o důležitosti správných poměrů bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny. 

V době nemoci, ulehnutí, dlouhodobější hospitalizace, ale jednoduše i ve vyšším věku bychom se měli už z principu soustředit na riziko úbytku svalové hmoty. Tělo je poměrně důmyslné, ovšem v některých situacích mu nezbývá, než získávat energii například ze svalové hmoty.

Bílkoviny, bílkoviny …ale jaké? A z čeho?

„Sebelibovější stogramový kousek masa sice neobsahuje plných 100 gramů bílkoviny – bude jí tam kolem 20 gramů. Přesto je jako zdroj proteinů dobré, zejména pak drůbeží;  dobrými zdroji proteinů jsou ovšem i opomíjené luštěniny – čočka, hrách, fazole, ale také ryby a samozřejmě mléčné výrobky,“ připomíná Kohutová. 

Existuje i možnost sáhnout po některých výrobcích s koncentrovanou bílkovinnou složkou – známými se stávají malá „pitíčka“ zvaná sipping podle anglického sipsrkat. „V době nemoci, zvýšené potřeby nebo nutnosti rychle organizmu bílkoviny dodat jsou i v léčebných institucích stále častější. Není ale nad to, dbát o pestrou a vyváženou stravu průběžně, ještě před tím, než ona zvýšená potřeba bílkovin nastane,“ radí nutriční terapeutka.

autor: Bořek Volný
Spustit audio