Moderátorka Dobrého rána s Českou televizí Soňa Baranová prozrazuje: Budík mám natažený na 3:40

9. listopad 2022

V pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka jsme mluvili o dobrém ránu. Proto nechyběla usměvavá moderátorka Dobrého rána s Českou televizí Soňa Baranová.

„Sledujete Dobré ráno s Českou televizí,” těmi slovy často začíná minutu před šestou každý všední den vysílání, kterým jeden týden v měsíci provází moderátorská dvojice Soňa Baranová a Ondřej Blaho. A právě první jmenovaná usedla na pohovku Jožky Kubáníka, aby mu prozradila, jaké to je moderovat pořad, u kterého se diváci probouzejí a ona je už několik hodin na nohou.

„Nejčastěji se nás diváci ptají, v kolik vstáváme. Já mám budík natažený na 3:40 a tělo se pořád brání. Mám ale výhodu, že pak usnu kdykoliv a kdekoliv,” směje se moderátorka Soňa Baranová a poodhaluje zákulisí vzniku oblíbeného pořadu. „Když dorazím do brněnské budovy České televize, převléknu se a pak jdu do maskérny, kde probereme všechno možné i nemožné, krátce před vysíláním se dělá jedna jediná zkouška, a to je zkouška úvodu. S Ondrou už máme takový rituál. Úvod je to jediné, co si připravujeme dopředu,” prozrazuje s tím, že pak už přijdou na řadu hosté.

"Mě osobně baví současné umění, design, ráda si povídám s architekty, užívám si rozhovory s horolezci. Úžasní jsou i lidé, o kterých se nemluví, třeba vědci, nebo ti, co udržující stará řemesla,” dodává moderátorka a svěřuje se, jaký typ hostů jí dává pokaždé zabrat. „Jsou to ty nejslavnější osobnosti. Na co se chcete zeptat takové Heleny Vondráčkové, aby to bylo něco, na co se jí nikdo nezeptal,” zamýšlí se oblíbená moderátorka a hned dodává, že zrovna jmenovaná zpěvačka patřila nakonec i přes její trému k těm nejmilejším a nejvřelejším.

Jožku Kubáníka také zajímalo, co slyší moderátoři ve sluchátku od režiséra, jak průvodci ranním vysíláním uklidňují hosty a jaké jsou nejčastější dotazy od diváků. „Často se diskutuje o vaření,” usmívá se Soňa. „Vaření v ranním vysílání totiž rozděluje společnost. Někteří diváci říkají, že vaření nedává v šest ráno smysl, protože s kuchaři stejně nikdo tak brzy v kuchyni nestojí, pro jiné je to zase cenná inspirace.” A s tím souvisí i jedna z nejčastějších otázek, zda pak moderátoři uvařené jídlo sní. „Ve studiu je dost hladových krků a ani my s Ondrou okolo uvařených specialit neprojdeme jen tak,” uzavírá Soňa Baranová.

Se Soňou Baranovou jsem se v Dobrém ránu s Českou televizi potkali několikrát a byla vždycky tak milá, až se mi tomu nechtělo věřit. Ale je tomu tak. Někomu je zkrátka dobrá nálada a sympatické vystupování dáno. V rozhovoru na mé rozhlasové Pohovce to Soňa potvrdila.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.