Moderní kamna vytopí chalupu i byt. Pomůže správně umístěný ventilátor

24. únor 2022

Nejvýhodnější na topení je dnes dřevo. Kdo může, je při síle a má prostor, vrací se k topení dřevem. Dobře postavená krbová kamna při správném topení dovedou vytopit byt i chalupu. Zajímavou novinkou je ventilátor ve dvojím provedení. 

V prvním se stojánkem, který se položí na krbová kamna, ve druhém se přicvakne magnetem na rouru kouřovodu, a když se v kamnech zatopí, ventilátor se sám roztočí. Jak to funguje?

„Zjednodušeně řečeno tato zařízení se používají s využitím Peltierova zákona, kdy při určité teplotě dochází k pohybu elektronů. Tak dochází ke vzniku elektrické energie. Tou se roztočí ventilátorek, kterým můžeme teplo usměrnit. Tam, kam ventilátor namíříte, tam bude směrován tok teplého vzduchu,“ vysvětluje Martin Šesták z plzeňské firmy Kamna, krby topení.

Ventilátor může být jak na horní desce krbových kamen na stojánku, tak i na kouřovodu, kam se jednoduše „nacvakne“ díky magnetu. Tam je účinek rychlejší, protože kouřovod se ohřeje dříve než kamna. Ventilátor zvyšuje tepelnou účinnost kamen zhruba o 10–20 %. Ventilátory mají velmi jemnou mechaniku, a proto při provozu nikdy nebrzděte vrtulku ventilátoru. Může dojít k jeho poškození.

Krbová kamna

Další možností je využití „sálavé stěny“

Jedná se o krbovou vložku s akumulační obestavbou ze šamotových cihel. Vzduch se ohřívá v uzavřeném prostoru šamotové obestavby, a tím se nahřívá i stěna. „Například když budete čtyři hodiny topit a užívat si tepla, po vyhasnutí ohně bude stěna minimálně další čtyři hodiny sálat naakumulované teplo,“ vysvětluje odborník. Spoříte tak energii při spalovaní dřeva.

Při stavbě záleží na daném objektu. Ale není problém si například v obývacím pokoji užívat pohledu do ohně a tepla krbové vložky, a pak následně naakumulovaného tepla jak na přední stěně stěny, tak i na zadní, která může být součástí např. ložnice nebo dětského pokoje, které vytopí. Tento způsob se vyplatí jak při rekonstrukcích, tak i novostavbách.

Pelety

Kamna na pelety můžete ovládat i mobilem

I když jsou pelety dražší než klasické dřevo, poskytují mimořádný komfort, který vyjde laciněji než uhlí, plyn a eletřina. „Moderní kamna na pelety, stejně jako krbová kamna, poskytnou pohled na hořící oheň. Mají ale mnohé výhody. Když budou mít plnou násypku pelet, nemusíte se o ně starat,“ říká Martin Šesták.

Podle nastaveného programu rozmezí teplot se zapálí při poklesu teploty, můžete je ovládat dálkovým ovládáním nebo mobilním telefonem. Například kvůli zatopení před příjezdem na chalupu.

Kamna na pelety se vyrábí jak klasická, tak s teplovodním výměníkem na připojení radiátorů, ale i s vývodem teplého vzduchu pro možné propojení s ostatními místnostmi. Cena pelet se dnes pohybuje mezi 100– 20 Kč za 15 kg pelet. Na toto množství jsou většinou dimenzované zásobníky kamen. Při běžném topení vydrží toto množství cca dva dny. Záleží na tepelných ztrátách stavby a také tepelném komfortu, který si nastavíte.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio