Moderní mlýn na okraji Hané semele 120 tun pšenice za 24 hodin
4. březen 2018
Procházka šternberským mlýnem začíná u příjmového koše, kam se z nákladních automobilů sype zrno. To dále putuje do čtyř sil, která dohromady pojmou až 200 tun.
Zrno se čistí a kropí, nechává odležet a přes váhu se dostává k mlecím stolicím. Krupice různé hrubosti se přesívají a třídí a melivo určené k dalšímu zpracování pak může opět ke stolicím. Vznikají tu různé druhy mouky, která je poté zkoumána v laboratoři. Nakonec je automaticky plněna do pytlů a paletována, nebo se expeduje do cisteren.
Vydejte se s námi na procházku mlýnem v doprovodu jeho vedoucího Václava Martinů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka