Modernizace D1: Mnohakilometrové kolony na Vysočině

24. srpen 2021 09:59

Jan Rýdl z ŘSD vysvětluje situaci u Humpolce, kde finišuje modernizace úseku 11, a přibližuje plány dalších omezení na D1 do konce letošního roku.

Od pondělního dopoledne se na D1 před Humpolcem tvoří mnohakilometrové kolony. Silničáři mezi 81. a 92. kilometrem svedli provoz v obou směrech vždy jen do jednoho pruhu. Během pondělí tak vznikaly dlouhé fronty obousměrně. V úterý kolabuje provoz ve směru na Prahu. Na důvody a další očekávaný vývoj jsme se v Ranním Radiožurnálu ptali mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla.

Čtěte také

Na Brno už dvěma pruhy, na Prahu stále jedním

Na co se dnes mají řidiči připravit, pokud pojedou po D1 ve směru na Brno? Tam úpravy měly být hotové večer. Podařilo se to silničářům?

"Ano, ve směru na Brno se to podařilo. Přesně v 19:15 (v pondělí 23. 8. – pozn. redakce) jsme dali řidičům v tomto směru k dispozici dva prakticky plnohodnotné jízdní pruhy. Ovšem ještě se sníženou rychlostí. Ale v tuhle chvíli na těch dopravních intenzitách a na dopravním zatížení je pěkně vidět, jak skutečně tam odsud to zdržení, ta kolona zmizela. Bohužel to neplatí ještě pro směr na Prahu, kde ještě pracujeme."

"Snažíme se o dokončení ještě dnes"

A dokdy plánujete omezení směrem do Prahy ? 

"Podle rozhodnutí... A dovolte mi malou vsuvku, nesmím zapomenout poděkovat všem řidičům za trpělivost a pochopení té situace, i když to tam vůbec není dobré, protože skutečně ty čekací doby jsou víc jak hodinu a pro kamiony násobně, takže moc děkuju za tu trpělivost. Je to, řekněme, poslední práce takového výrazného druhu s dopadem do dopravy, kterou musíme na té modernizaci udělat."

"Pokud jde o ten směr na Prahu, tak tam dnes, během dne – už jsme dělali během noci nějaké přípravy – budeme likvidovat všechny všechna ta mobilní betonová svodidla, taková ta menší, která během modernizace používáme a řidiči je důvěrně znají. V tuhle chvíli už to běží od 6 hodin ráno. Jsme připravení pracovat až někdy do devíti. Je tady nějaká naděje, i když tomu harmonogram neodpovídá, že bychom to mohli stihnout ještě dneska. Ten harmonogram, který je spočítaný přesně podle norem, vychází na zítřejší 14. hodinu (středa 25. 8. – pozn. redakce), ale v každém případě už proto, jak komplikujeme tisícům řidičů život a ty dojezdové časy, tak se samozřejmě snažíme to udělat co nejdříve."

Čtěte také

Náhradní trasy lze zvážit jen pro osobní auta

Můžou se řidiči kolonám nějak vyhnout?

"Teď budeme mluvit prakticky o řidičích výhradně jenom osobních vozidel. Nákladní vozidla ať určitě zůstanou na tělese dálnice. Tam ty objížďky, nebo potenciální objízdné trasy navíc nejsou žádné značené. To znamená, nejsou žádné určené policií nebo správním úřadem nebo námi. Skutečně ať náklaďáci zůstávají na dálnici. S tím, že pro osobní vozidla lze zvážit v některém případě objízdnou trasu."

"Je třeba počítat s tím, že ty objízdné trasy budou plnější. V každém případě doporučuju všem, a to se potvrdilo jak včera, tak dnes, doporučuju všem použít například navigace i na notoricky známých trasách, protože právě ta navigace mi řekne, tím že odebírá naše data, naše informace, tak mi řekne, jestli náhodou přede mnou, byť tu cestu dobře znám, není nějaký problém."

Čtěte také

Během září ještě omezení před Brnem

Blíží se konec prázdnin. S jakými omezeními mají řidiči při příjezdu z dovolené na D1 počítat?

"Na dé jedničce chceme do konce září, respektive do doby přelomu září a října dokončit modernizaci. Všichni se na to moc těšíme. Protože ať chceme, nebo nechceme, je to gigantická práce. A vezměme si, že jsme vybudovali úplně novou dálnici na pozemku té původní, a to za plného provozu. To prakticky nemá obdobu. Takže s tím chceme být hotovy na konci září. S tím, že budeme končit postupně. Budeme samozřejmě ty informace uvolňovat. Bude to samozřejmě znamenat ještě nějaké omezení, až budeme stahovat ta poslední dopravní značení, ať už svislá nebo vodorovná. Budeme likvidovat ty dočasné čáry na silnici."

"No a je třeba počítat s tím, že nějaký ještě před zimou zásah, pravděpodobně během září, bude třeba na D1 mimo modernizovaný úsek, a sice těsně před Brnem. Ale o tom budeme včas dopředu informovat," uzavírá Jan Rýdl z ŘSD.

QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

Radiožurnál: Dopravní zpravodajství nonstop

Aktuální dopravní informace (nejen) o situaci na dé jedničce nabízí motoristům ve dne i v noci Radiožurnál, jako jediná stanice v Česku 24 hodin denně.

Kolony i další komplikace monitorujeme nepřetržitě ve spolupráci s ŘSD i policií, taky pomocí dopravních kamer a dat o provozu, dále s využitím vlastní motohlídky, i s přispěním samotných motoristů.

Děkujeme všem řidičům, kteří volají své postřehy z cest do našeho nonstop dispečinku na 800 553 553.

Stáhněte si mobilní aplikaci Zpravodaj Zelené vlny a pomáhejte nám hledat lepší cestu! Naši bezplatnou linku vytočíte jediným tlačítkem. Díky lokalizačním datům budou předáváné informace zpracované rychleji a přesněji. V appce si mimo jiné můžete kdykoliv přehrát nejaktuálnější dopravní hlášení.

autoři: Eliška Radinová , Petr Král , ZV
Spustit audio