Mohla být vědkyně nebo pracovat ve farmaceutickém průmyslu. Život to ale zařídil jinak

Gabriela Abrmanová, absolventka teoretické a fyzikální chemie z Kelče na Přerovsku měla nakročeno k vědecké kariéře. „Dost možná bych učila na vysoké škole, nebo bych se někde v laboratořích podílela na vývoji nových léků na chemické bázi,“ říká. Jenže osud kartami v jejím životě zamíchal. Nakonec se vydala opačnou cestou. Stala se z ní terapeutka, poradkyně, která ve své profesi využívá přírodní metody.

Dětství prožila v Kelči nedaleko Hranic a částečně na Valašsku. „Pendlovala jsem mezi Kelčí a Vsetínskem, kam jsem jezdívala za prarodiči,“ říká Gabriela Abrmanová. A právě u nich se vůbec seznamovala s přírodní léčbou. „Neznala jsem žádné léky. U nás se nemoci léčily bylinkami, byly součástí mojí výchovy a našeho běžného života. Měli k nim blízko rodiče, tety i prarodiče. Všichni vařili čaje, lektvary, masti. K dědovi si lidé chodili popovídat, babička zásobovala všechny známé,“ vzpomíná.

Od chemie k alternativní medicíně

Po základní škole chtěla Gabriela Abrmanová studovat na gymnáziu. Jenže rodiče viděli její budoucnost prakticky. Chtěli, aby se v životě mohla uplatnit. Nasměrovali tedy dceru ke studiu chemické technologie. „Zpočátku mi chemie vůbec nešla a byla to ohromná dřina. Potom se to zlomilo, jak se člověk probral a dostal rozum. I když jsem to neplánovala, nakonec jsem ve studiu chemie pokračovala i na vysoké škole,“ říká Abrmanová.

Škola ji začala bavit a cítila, že by se v oboru mohla dobře uplatnit. Měla možnost pracovat třeba ve vědeckém týmu nebo přednášet na univerzitě. „U nás mnoho uplatnění v oboru moc nebylo, asi bych skončila v zahraničí,“ dodává.

Všechny plány vzaly za své, když vážně onemocněla její maminka. „Byla to rakovina, a když jsem viděla tu léčbu a její následky, tak jsem se rozhodla, že to prostě musí jít i jinak. Na začátku nebylo mým záměrem pomáhat druhým. Jenom jsem chtěla mít sama pro sebe jasno, jestli existuje jen jediný způsob klasické léčby, nebo i nějaké alternativy,“ popisuje svou cestu k alternativním metodám Gabriela Abrmanová.

Pijavice lékařská

Dnes ve své praxi pomáhá lidem zbavit se traumat, učí je poznávat vlastní vnitřní život, lépe vycházet s druhými i se sebou samým. Patří k propagátorům léčby pijavicí lékařskou, tzv. hirudoterapie. Záběr jejích pracovních aktivit je ale mnohem širší.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.