Monumentální, rozlehlý i romantický. Takový je středověký Helfštýn. Hrad na Přerovsku, který okouzlil nejen turisty ale i mistry černého řemesla i filmaře

22. září 2019

Po staletí procházel stavebními změnami, rozšiřoval se a taky měnil majitele. Řeč je o středověkém Helfštýně, který se vypíná na skále poblíž Lipníku nad Bečvou. Patří k dominantám Moravské brány a taky k nejvyhledávanějším turistickým cílům v našem kraji.

Po staletí procházel stavebními změnami, rozšiřoval se a taky měnil majitele. Řeč je o středověkém Helfštýně, který se vypíná na skále poblíž Lipníku nad Bečvou. Patří k dominantám Moravské brány a taky k nejvyhledávanějším turistickým cílům v našem kraji.

Hrad Helfštýn

S historií hradu a jeho stavebními proměnami vás průvodci seznámí na komentovaných prohlídkách. Nahlédnete při nich také do stálých expozic. Prohlédnete si historickou mincovnu, unikátní archeologické nálezy z hradu a okolí a taky díla uměleckých kovářů. Ne náhodou, na Helfštýn se totiž už celá desetiletí sjíždějí ti nejlepší mistři černého řemesla z celého světa.

Hrad Helfštýn

Vůbec největší kovářskou akcí bývá mezinárodní setkání Hefaiston. Hrad se každý poslední srpnový víkend promění na otevřenou galerii pod širým nebem, kovářské mistry tam můžete pozorovat přímo při práci. Hefaistonu pak předchází Kovářské fórum. Pozvaní hosté na týden obsadí hradní kovárnu kde pracují na díle, které se stává součástí sbírek uměleckého kovářství. Na nádvořích i v zákoutích romantické památky napočítáte takových exponátů přes třicet. Před hradbami vás přivítá obří plastika Prométhea, potkáte se třeba s odpočívajícím Komenským a objevíte vůbec největší kované šachy na světě. A pozor, jsou funkční!

Hrad Helfštýn

Středověký Helfštýn je přístupný od března do konce listopadu. K hradu vás dovedou značené turistické stezky i cyklotrasy.

autor: zem
Spustit audio