Morava v Moravičanech na Šumpersku stále dosahuje třetího povodňového stupně

25. prosinec 2023 21:08

Na řece Moravě v Moravičanech na Šumpersku nadále platil v pondělí večer třetí povodňový stupeň, což znamená stav ohrožení. Třetí stupeň se na této stanici vyhlašuje od třímetrové výšky hladiny, ta k 19:40 dosáhla 331 centimetrů.

Stav je však již setrvalý, vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Druhý povodňový stupeň nadále platil už jen na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku a na Romži v Polkovicích na Přerovsku. První povodňový stupeň byl na devíti místech.

Hasiči od pondělních 07:00 do 19:00 zasahovali u 60 událostí v souvislosti s počasím a rozvodněnými toky, a to po celém kraji. Nejčastěji řešili stromy na komunikacích, čistili také propustky a toky od naplavenin, čerpali také vodu ze sklepů a garáží a monitorovali situaci, informovala ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Třetího povodňového stupně dosáhla Morava v Moravičanech v 11:30, kdy dosáhla 300 centimetrů. Hladina tam večer vystoupala na 331 centimetrů. Hladina je však v posledních hodinách již kolísavá. V obci zasedla povodňová komise, podle starostky Jaromíry Saňákové je však situace poměrně klidná. "Voda je v korytě, prognóza je již optimističtější, než byla ráno. Situaci monitorujeme, hasiči to objíždí, už by se měla situace zklidňovat," řekla ČTK starostka.

Druhý stupeň povodňové aktivity i nadále platil v Lošticích na Třebůvce, kde hladina večer dosahovala na 187 centimetrů, voda tam však už klesala. Druhý stupeň je vyhlašován od 180 centimetrů. V Polkovicích druhý stupeň, který se počítá od 220 centimetrů hladiny vody, překročila řeka Romže v 11:00, hladina dosahovala večer 225 centimetrů, i tam už byl stav setrvalý.

První povodňový stupeň platil nadále v Habarticích na Šumpersku, v Raškově a v Lupěné na Šumpersku, v Dlouhé Loučce, Uničově, Velké Bystřici a ve Šternberku na Olomoucku, v Kokorách na Přerovsku a ve Stražisku na Prostějovsku. Voda zaplavila také náplavku v Olomouci, která je uzavřena.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio