Moravské archeology čeká náročná zima. Co nejdříve musí zahájit záchranný výzkum u Předmostí

4. prosinec 2016

Jako splnění životního snu považují archeologové zahájení výzkumu u Předmostí na Přerovsku. Jedno z nejvýznamnějších nalezišť světa, proslavené pohřebištěm lovců mamutů, začnou zkoumat už za pár týdnů.

Na deset kilometrů dlouhém úseku budoucí dálnice D1 očekávají spoustu zajímavých nálezů. Musí ale pospíchat. Na práce mají archeologové jen jediný rok - nakupují proto stany a agregáty, aby mohli pracovat i v mrazech.

„Ještě jako středoškolák jsem tomu prostoru věnoval stovky, ne-li tisíce hodin. Místo toho, abych se věnoval jiným pubertálním koníčkům, jsem hned po škole mizel do těch polí,“ říká archeolog Zdeněk Schenk, přerovský patriot a jeden z nejlepších znalců Předmostí.

Jeho výzkumu věnuje 20 let. Depozitář přerovského muzea je plný jeho paleontologických nálezů - pravěkých pazourkových nástrojů, keramiky a zbraní. Oficiální zahájení archeologického výzkumu v této lokalitě je proto pro něj splněním životního snu.

Předmostí patří k nejvýznamnějším světovým archeologickým lokalitám. Tady u ústí Moravské brány lidé žily tisíce let. Místo proslavil především nález hromadného hrobu lovců mamutů na konci 19. století. Archeologové předpokládají, že pohřebišť tu teď odkryjí mnohem více. Na práce jim ale silničáři vymezili jen 12 měsíců.

Předmostí - Dluhonice. 2006. Terénní archeologové Zdeněk Schenk a Jan Mikulík u kostrového hrobu ženy kultury moravské malované keramiky

„Známe u nás také velká pohřebistě, například v Holešově, kde bylo 420 hrobů. Jestli tady na nás čeká takovéto velké, epišňůrové pohřebiště, tak budeme opravdu mít co dělat,“ říká trochu nešťastně šéf Archeologického centra Jaroslav Peška.

„Stěžejní lokalita, kterou my pracovně zatím nazýváme Sídelní areál A, začíná u stávající silnice, která vede z Přerova na Olomouc,“ dodává.

Teď se nad mapou díváme na trasu plánované dálnice. První 150 metrů široký pás bagry archeologům vyhloubí už za pár dní. Kvůli nedostatku času s výzkumem musí začít co nejdříve.

Místo nálezu hromadného hrobu je přímo na sídlišti

„Připravujeme se na to velmi intenzivně. Musíme nasadit ty síly hned na začátku. Protože ale víme, co dokáže zima, tak to bude určitě na omezené ploše pod zateplenými, vytápěnými a osvětlenými stany. Budou to ale pořád jenom stanové přístřešky, nebude to nějaký velkoplošný. V těch prvních měsících musíme v každém případě napnout síly na ten terénní výzkum,“ říká Peška.

Naplno by se práce archeologů měly rozjet na jaře. Už teď ví, že je sami v termínu nestihnou. Do výkopů proto na pomoc povolají posily kolegů z celé Moravy.

autor: kra
Spustit audio