Moravské divadlo dnes v premiéře uvede Nebezpečné známosti. Místo zámku sází na wellness centrum

16. březen 2018

Klasicistní román Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti proslavilo hned několik slavných filmových zpracování, včetně Valmonta Miloše Formana. Adaptaci literárního díla dnes v premiéře uvádí Moravské divadlo. Na jevišti hlavní postavy rozehrají cynické intriky, na jejichž začátku je sázka a na konci smrt.

Postavu vikomta de Valmonta si vychutnává Petr Kubes. Podle něj stále platilo a platí: „Čím kdo zachází, tím taky schází. Ale pro mě je hrozně zajímavé zkoumání hranic, kam až je možné zajít a co to potom může přinášet.“

Vladimíra Včelná, která se zhostila role markýzy de Merteuil, oceňuje současné kulisy divadelní adaptace. „Mně se líbil výklad pana režiséra, který vysvětloval, že dřív se lidé na zámcích jen tak opečovávali, konverzovali, odpočívali, a to v dnešní době splňují wellness centra,“ komentuje.

Režisérem inscenace je David Šiktanc. Jeho tvůrčí tým nevyužil možnosti inscenovat hru Christophera Hamptona, která se stala základem pro oscarový film z roku 1988. Vychází přímo z románu, který byl poprvé publikován v roce 1782. Autorem dramatizace je sám režisér.

„Já osobně mám ten román nesmírně rád. Potkal jsem se s ním už někdy na gymnáziu a jako látka mě to fascinovalo. Kdybychom to nechali v tom klasicismu, asi bychom tomu ubrali, že ten román funguje jako temné zrcadlo doby. Tendence byla najít způsob, kde ty věci zůstanou přítomné a zafungují jako to příslovečné zrcadlo,“ uvedl Šiktanc.

Divadelní zpracování románu Nebezpečné známosti má na jevišti Moravského divadla premiéru dnes v 19 hodin.

autor: bam
Spustit audio