Moravské divadlo Olomouc chystá do nové sezony 12 premiér. Diváci si za představení připlatí

16. srpen 2022 15:15

Dvanáct premiér nabídne v nadcházející sezóně Moravské divadlo Olomouc. Režírovat je budou například Pavel Khek, Hana Mikolášková, bratři Cabanové či David Hrbek.

Šest titulů nabídne činohra, jejíž soubor posílí herci Městského divadla ve Zlíně Zdeněk a Romana Julinovi. Balet má v plánu dvě premiéry a soubor opery a operety čtyři, řekli v úterý novinářům při představení sezóny na Horním náměstí zástupci divadla. Kvůli rostoucím nákladům zdraží divadlo vstupné o deset až 12 procent.

„Moravské divadlo vstupuje do své 102. sezóny, kdy se zde hraje česky. Jsme velmi rádi, že ta sezóna bude nabitá, plná zvučných jmen a plná opravdu nevšedních zážitků. Jak se říká, každá sezóna je jedinečná a zásadní, ale myslím si, že v případě Moravského divadla to opravdu platí - vykračujeme směr novým a doufejme že zářným zítřkům,“ řekl ČTK ředitel divadla David Gerneš.

Činohra: Manon Lescaut nebo Přelet nad kukaččím hnízdem

Činohra jako první v sezoně nabídne inscenaci poetického dramatu Vítězslava Nezvala Manon Lescaut v režii Hany Mikoláškové, kterou bude doprovázet živá kapela a hudba Karla Plíhala. Na konci listopadu se soubor chystá uvést titul ze současné světové tvorby Fantastické divadlo izraelského autora Gura Korena, kde se veronští milenci Romeo a Julie setkají s drogovou mafií. „Půjde teprve o druhé nastudování v rámci naší republiky,“ uvedl šéf činohry Roman Vencl. V lednu činohra uvede Přelet nad kukaččím hnízdem v režii Pavla Kheka, který v olomouckém divadle nastudoval úspěšný titul Nedotknutelní. Hlavní roli McMurphyho si zahraje nová opora souboru Zdeněk Julina.

V březnu soubor uvede premiéru černé komedie Ryba ve čtyřech a sezonu uzavře premiérou inscenace Sherlock Holmes: Vraždy vousatých žen, kterou nastuduje zakladatel Studia Hořící žirafy a někdejší dramaturg olomoucké činohry David Drábek. Na zdejší scénu se vrátí po 20 letech. V Divadle na Šantovce činoherní soubor uvede hru Ferdinanda von Schiracha s názvem Teror, kdy o vině či nevině obžalovaného rozhodují diváci.

Soubor opery a operety nabídne jako první premiéru muzikál Hello, Dolly! v režii Andrey Hlinkové. V prosinci následuje inscenace opery Rusalka v režii Michala a Šimona Cabanových. Třetím titulem bude opera Bély Bartóka s názvem Modrovousův hrad, závěr sezony bude patřit Mozartově opeře La clemenza di Tito.

Balet v listopadu letošního roku nabídne premiéru inscenace Prokofjevova baletu Ivan Hrozný v režii Libora Vaculíka. V dubnu příštího roku bude mít premiéru komponovaný taneční projekt s názvem Bolero a Carmen/Carmen.

Moravské divadlo v Olomouci navštívilo za uplynulou sezonu kolem 80 tisíc diváků. V porovnání s dobou před pandemií koronaviru je to o 25 tisíc lidí méně. Podle zástupců divadla se do návštěvnosti promítly covidové restrikce, válka na Ukrajině, růst inflace a zdražování.

Zdroj: ČTK

Spustit audio