Moravské divadlo připravuje pořad s Českým rozhlasem Olomouc. Cestičky k divákům si hledají i další divadla

26. říjen 2020

Streamování představení až do obýváků. I tímto způsobem si teď hledají cestu k divákům některá olomoucká divadla. 

Ředitel Moravského divadla v Olomouci David Gerneš v kanceláři sleduje zkoušku baletního představení. Tak aby v okamžiku uvolnění vládních opatření bylo připraveno na premiéru. S divákem si zatím udržují kontakt pomocí streamů. „Teď děláme každé pondělí debaty z foyer Moravského divadla, opera dělá pozdravy od klavíru, balet dává na internet ukázky ze svých zkoušek a další zábavná virální videa,“ popisuje ředitel. Přitom doufá, že do příštího týdne připraví dva větší projekty, ve kterých by byli slyšet mnohem víc. Svou roli by tu mohl sehrát i Český rozhlas Olomouc. „Jednáme teď o nějakém větším vstupu do rozhlasového světa. Připravujeme projekt, který bude napůl řekněme seriál a dva velké projekty v plenéru,“ dodal Gerneš.

Nezávislé Divadlo Tramtarie se chce dostat podle své ředitelky Petry Němečkové až k divákům do obýváku. „Natáčíme pro ně záznamy našich vybraných inscenací. Ovšem na tři kamery s profesionální společností. Prvním počinem je inscenace Láska za koronu. To byla taková aktuální reakce na dobu pandemie, kterou jsme na jaře všichni zažívali, na zavřený stát a na to, že jsme nemohli téměř nic,“ popisuje ředitelka. Přiznala, že už teď řeší, jestli herci v době koronavirové si nebudou muset hledat jiný zdroj příjmů.

V regionu funguje také Divadlo v Šumperku, které je příspěvkovou organizací města. To zatím zrušilo všechny produkce a vyčkává do 3. listopadu na další vládní rozhodnutí ohledně koronaviru. 

autor: bam
Spustit audio