Moravské divadlo uvede taneční poctu skupině The Beatles. Připomene nesmrtelné písně i životní osudy

2. listopad 2018

Moravské divadlo Olomouc vzdá hold jedné z nejslavnějších skupin světa. V nové taneční inscenaci připomene pomocí originální choreografie nejen nejslavnější hity, ale také zásadní momenty z hudebního a soukromého života George, Paula, Johna a Ringa. Premiéru baletu The Beatles Celebration uvede divadlo už dnes večer.

„Chtěl jsem připomenout krásu a nesmrtelnost těch melodií a všeho, co Beatles udělali,“ vysvětluje režisér a šéf baletu Robert Balogh, proč inscenaci vytvořil. Další důvodem je podle něj ukázat mladé generaci, o co přišla: „Ta atmosféra, ta pohodovost a lyrika, v každé písni se zpívá o lásce, o míru a o kráse.“

Z inscenace The Beatles Celebration v režii Roberta Balogha

Srovnání se svým předobrazem se nevyhnul ani představitel Johna Lennona, tanečník Lukáš Cenek. V minulosti si už vyzkoušel ztvárnit Freddieho Mercuryho. Najít si adekvátní polohu Lennona prý ale bylo těžší.

„Vlastní pohyb kapely Beatles je velice minimalistický. Hraji, mají nohy u sebe, soustředí se na ten nástroj, na ten vlastní zpěv. To u Freddieho Mercuryho nemáme, ten lítal po jevišti ze strany na stranu, to je pro diváky velmi atraktivní. Takže u Lennona jsme museli najít tu taneční polohu a takovou volnost, rozevlátost toho pohybu. Samozřejmě tam taky velkou roli hraji drogy, které skupina užívala. Celkový ten pohyb je takový elegantnější, pohodový, snový,“ komentuje Cenek.

Yoko Ono, které fanoušci připisují podíl na rozpadu kapely, tančí Kateřina Iranová. „Ona byla samozřejmě tím polínkem v ohni, které k tomu přispělo, ale osobně si myslím, že ta skupina už byla přehraná a všichni už to chtěli ukončit. Akorát ona byla tím posledním bodem, který k tomu přispěl,“ myslí si tanečnice.

Premiéra baletní inscenace v Moravském divadle začíná dnes v 19 hodin.

autor: bam
Spustit audio