Moravské dopravní fórum k výstavbě dálnic: Je potřeba změnit legislativu

10. duben 2018

Změnit legislativu a urychlit tak výstavbu důležitých silnic a dálnic v Česku, takový je závěr jednání Moravského dopravního fóra v Olomouci. Dálnice podle jeho účastníků chybí především u Přerova a Hulína. Obyvatelé Přerova čekají na dálnici už 15 let. Před časem sepsali petici, kterou už poslali senátu a parlamentu. Požadují v ní okamžité zahájení stavby.

Pan Radek je řidič autobusu a provoz v Přerově velmi dobře zná. „Hlavně pátky a pondělky, ty jsou silné a ve špičce všechny linky nabírají zpoždění. Je to katastrofa, ta dálnice tady už dávno měla být,“ říká.

Paní Ludmila řidičák nemá. Bydlí ale v centru a kamiony jezdí přímo pod okny jejího bytu. Na dálnici, která by je odsud odvedla, čeká netrpělivě už více než 15 let. „Bývá tady zácpa z jedné strany, z druhé strany, řidiči jsou z toho už tak nervózní, že si nadávají. Tady je to opravdu nutné,“ myslí si.

Libor Lukáš, předseda Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury, na to reaguje: „Nestavíme tak, jak bychom potřebovali, stavíme pomalu, připravujeme pomalu. Změníme legislativu, abychom dokázali rychleji vykupovat pozemky a abychom se dokázali ve správním řízení vypořádat předvídatelně s různými ekologickými nástrahami, které nás trápí ve všech fázích stavební přípravy.“

A právě Přerov je toho typickým příkladem. Soudí se s organizací Děti Země. Ta požaduje změnu trasy u Dluhonic kvůli chráněným živočichům, kteří na ní žijí. Krajský soud sice žalobu ekologů zamítl, jejich šéf Miroslav Patrik se ale chce odvolat: „Děti Země po prostudování rozsudku plánují, že podají kasační stížnost. V současné době ten text připravujeme. Ty kasační body budou asi tři nebo čtyři.“

Stavební úřad přerovského magistrátu už znovu zahájil územní řízení potřebné pro stavbu dálnice. Podle Davida Fialy z Ředitelství silnic a dálnic v současnosti zbývá vykoupit dva pozemky. O termínu zahájení stavby nechce spekulovat.

autor: kra
Spustit audio