Moravskoslezský kraj přispěje chovatelům ovcí v Beskydech na opatření proti vlkům

3. duben 2023 07:34

Přes tři miliony korun rozdělí mezi chovatele ovcí v Beskydech Moravskoslezský kraj. Peníze jsou určené na opatření proti vlkům. A další dotace mohou pastevci získat i od Agentury ochrany přírody a krajiny. Proti útoků vlka pomáhají vysoké ploty s elektřinou nebo ovčáčtí psi.

Chovatel a sýrař Petr Staňo z beskydského Trojmezí u Hrčavy ukazuje, jak učí ovce, aby se držely více ve středu ohrazené pastviny a nebyly tak lehkou kořistí pro číhající vlky.

Čtěte také

„Sám jsem ho fyzicky nezažil, zažil jsem ale několikrát, že nám útočil na ovce, kdy nám zabil pět, šest kusů. Tak jsme zabezpečili ohrady, máme tam dva pastevecké psy. Celková investice byla zhruba 1,4 milionu korun bez DPH. Farma má rozlohu asi 20 hektarů. Je to docela velká investice na tak malou farmu,“ poznamenal Staňo.

Bez dotací by Petr Staňo taková opatření nevybudoval. A s papírováním mu pomohla firma. „Ten dotační systém je takový trošku složitější, protože je potřeba mít vždy zpracovanou projektovou dokumentaci. Co se týká míry podpory, tak ta je stoprocentní pro všechny. Háček je jen v minimálních výdajích projektu, který je daný limitem 50 tisíc,“ říká Michaela Běčáková z CHKO Beskydy, která chovatelům radí, jaká opatření mají udělat.

Pastevci dostávají peníze na zabezpečení stát a nově i na vyšší náklady spojené s chovem v blízkosti vlků. „Jsou hrazeny zvýšené náklady na organizaci pastvy v oblastech, kde žije vlk. To znamená, že například chovatelé mají nárok na finance, které mohou použít na péči o pastevecké psy nebo na jinou organizaci pastvy, častější přehánění těch svých stád,“ potvrzuje Petra Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Agentura se také dohodla se soukromou firmou, která chovatelům poskytuje bezplatné konzultace, jak technicky stáda zabezpečit.

Pastevcům z Moravskoslezského kraje pomáhá i hejtmanství. Majitelům stád z okolí Jablunkova, Krnova, Nového Jičína  a Třince. Celkem rozdělí 3,2 milionu korun na nákup elektrických ohradníků nebo třeba pasteveckého psa.

autor: Josefína Sýkorová
Spustit audio

Související