Moravskoslezští policisté kontrolují řidiče i cestující z vlaků

1. březen 2021 10:58

Policie v Moravskoslezském kraji dnes začala kontrolovat, jestli lidé dodržují nová protiepidemická opatření omezující volný pohyb mezi okresy. V úterý se k nim přidá 500 vojáků. Hranice okresů lze ode dneška překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad.

Policie kontroluje při cestách mezi okresy nejen řidiče, ale například i cestující z vlaků či autobusů. Má přes 100 kontrolních stanovišť, na kterých hlídkuje několik stovek policistů. ČTK to řekla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Čtěte také

V celé republice od půlnoci začala kvůli zhoršování epidemie koronaviru platit další omezení, zpřísnila se pravidla pro volný pohyb lidí, zavřely se školky a zbývající otevřené školy a také další obchody a provozovny služeb.

Na kontrolách v Moravskoslezském kraji se podílejí různí policisté. Do opatření se tak zapojila například pořádková, cizinecká či dopravní policie, ale třeba i služba kriminální policie a vyšetřování. „V silničním provozu se hlídky zaměřují nejen na páteřní komunikace, ale i na silnice nižších tříd či železnice,“ uvedla Jiroušková.

Už od rána lidé na sociálních sítích sdílejí místa, kde policisté nové nařízení kontrolují. Mnozí se také dotazují, kde je možné se policejním hlídkám vyhnout. Někteří poukazovali na to, že kvůli kontrolám vznikaly kolony, například na silnici mezi Ostravou a Havířovem. Policie ale odmítá, že by důvodem kolon byly policejní kontroly. Podle Jirouškové je třeba dopravní situace mezi Ostravou a Havířovem v ranní špičce i jindy obvykle problematická. „Musíme se důrazně ohradit, není to z důvodů kontrol,“ řekla ČTK mluvčí.

Zapojení vojáků

Policie dnes zatím kontroluje bez pomoci vojáků. Změní se to v úterý, kdy policisté budou mít k dispozici 500 vojáků. Mluvčí Krajského vojenského velitelství Ostrava Martin Ogořalek dnes ČTK řekl, že do kraje dorazí vojáci z Přáslavic, Hranic na Moravě, Lipníku nad Bečvou. Pomáhat budou i členové jednotky z Opavy. „Termín nasazení armády je stanoven od 2. do 21. března s možností prodloužení do konce nouzového stavu,“ řekl.

V kraji nyní působí dalších 38 příslušníků Armády ČR. Pracují v pěti nemocnicích v rámci odběrových týmů a pomoci stálému personálu. Jde o nemocnice v Havířově, Frýdku-Místku, Karviné, Bílovci a Novém Jičíně.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související