Moravský rok na moravských stanicích Českého rozhlasu

18. duben 2011

Bývá dobrým zvykem, že na velké svátky se lidé setkávají, besedují, přejí si dobro, lásku a zdraví. Moravská studia Českého rozhlasu se rozhodla, že těmto setkáním budou společně přítomna a že posluchačům na Moravě a ve Slezsku nabídnou pod souhrnným názvem Moravský rok čtveřici přímých přenosů.24. září se vydáme na jihomoravské vinobraní 27. srpna prožijeme hanácké dožínky 26. června zavítáme na folklórní festival ve Strážnici 23. dubna odstartujeme valašskými Velikonocemi

„Co děvčata uděláme, v masopustě sa nevdáme. Budú pro nás trapné noci, než dočkáme Velkej noci.“ V Dřevěném městečku veValašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na nás budou čekat ogaři i dcérky znalí zvyků i tradic, s nimi kraslice, tatary, březové metličky, klapotky a tragače, řehtačky i rapače! Dozvíme se, proč se pálí ratolesti z Květné neděle, jakou roli sehrávají v obřadech oheň a očistná voda a jak chránili hospodáři svá pole před blesky a krupobitím. Pozdravíme se s jehňátky i kůzlátky, připravíme velikonoční hlavičku a upečeme vdolky i mazance – zkrátka, připravíme se na šmigrust a ochutnáme něco zeleného, abychom byli zdraví po celý rok! Velikonoce na Valašsku poslouchejte ve dvouhodinovém přímém přenosu, kterým vás provede ostravská redaktorka Dagmar Misařová.

Český rozhlas Olomouc, Ostrava, Brno – sobota 23. dubna 2011 v 10:00

autor: Michal Bureš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.