Mořice chtějí zachránit své koupaliště, které vzniklo v požární nádrži

30. leden 2016

Mořičtí se v létě koupou v požární nádrži přestavěné na malé koupaliště. To postupně chátrá a také koupání je v něm na vlastní nebezpečí. Zrušit jedinou možnost ochlazení v horkých letních měsících v obci ale nechtějí.

Teď zkoušejí najít nájemce, který by dal areál do pořádku. A to i proto, že skutečné koupaliště v sousedních Nezamyslicích také bojuje o přežití a možná letos ani neotevře.

„Ten rekreační areál funguje v tom režimu, že sem návštěvníky zveme a vybíráme poplatek za prostor, který oni užívají. Není to přímo za koupání. Ale ta možnost osvěžit se tady v těch letních měsících je,“ popisuje starosta Mořic Martin Obruča zvolený za Nezávislé.

Lidé se podle něj ve vodě koupou na vlastní nebezpečí.

„Ten hlavní bazén, který zde užíváme, je v režimu požární nádrže. Přes sezónu chemicky ošetřujeme vodu tak, aby vydržela v solidním stavu, takže se zde zdá i koupat, byť je to na vlastní nebezpečí,“ dodává.

Koupaliště udělané z hasičské nádrže je mezi místními populární.

„Občané chodí, chodí i z okolních obcí. Ta návštěvnost kolísá mezi padesáti a šedesáti lidmi denně,“ dodává starosta.

Chátrající koupaliště v Mořicích

Teď Mořice hledají nájemce, který by se o provoz staral místo obce. A třeba pro místní plavce provozoval i nějaké občerstvení.

„Do budoucna chceme tento prostor pronajmout nějakému subjektu, který by o to měl zájem a rozšířil služby tak, aby ta lokalita byla atraktivnější a aby byla pro ty rekreanty zajímavějším prostorem,“ říká starosta.

Co bude obec dělat v případě, že se nájemce nenajde, zatím Obruča neví. O zachování koupaliště v požární nádrži ale stojí místní i proto, že také osud skutečné plovárny v sousedních Nezamyslicích je nejistý.

autor: tas
Spustit audio