Moskva nebo Kodaň? Lidé mohou rozhodnout o budoucnosti dopravy v Olomouci

13. duben 2016

Olomoucká radnice začala pracovat na svém plánu dopravy. V budoucnosti by ráda omezila počet aut v centru. Chce přemluvit obyvatele města, aby více chodili pěšky a využívali hromadnou dopravu.

Sami lidé se mohou k připravovaným krokům vyjádřit, radnice jim dá slovo prostřednictvím dotazníků i besed.

„Jak by mohl vypadat, to skutečně bude záležet na obyvatelích města Olomouce. Já to rád přirovnávám k Shakespearovi. Vyber si, chceš, aby to vypadalo jak v Moskvě nebo v Kodani?“ říká Jaroslav Martinek z Centra dopravního výzkumu.

To plán dopravy pro město připravuje. Lidé se podle Martinka budou moci sami rozhodnout, jakou dopravu chtějí podpořit.

Náměstek primátora Aleš Jakubec z TOP09 upozorňuje, že město nechce zakázat průjezd aut: „My nechceme nějakým zásadním, dramatickým způsobem regulovat to, zda mají obyvatelé jet autem. My jim chceme ukázat, že jsou i jiné cesty. V okamžiku, když půjdete pěšky, pojedete na kole, pokud je to možné, nebo využijete městské hromadné dopravy, tak ta automobilová doprava nebude tak hustá, nebudete muset minuty trávit v zácpách.“

Na změnu je podle Martinka nejvyšší čas: „Když třeba pojedete z jedné části města do druhé, vzdálenost je třeba tři kilometry, tak ty tři kilometry pojedete autem dvě hodiny. To je možní, že se tam dostaneme. Naše ulice budou tak přecpané auty, že se nebudeme moci rychle přepravovat.“

V první fázi podle něj radnice rozdá lidem dotazníky. Odhalí tak slabá místa dopravy ve městě. Potřebné informace lidé najdou na nově spuštěných webových stránkách.

„Jsou webové stránky, na kterých se občané mohou dočíst, o čem to skutečně je. Jaká jsou opatření, jak jim to pomůže. Jsou tam také informace o dotazníkových šetřeních,“ dodává Jakubec.

Hotový plán představí město na přelomu srpna a září příštího roku.

autor: tas
Spustit audio