Most u Litovle jako místo častých dopravních nehod. Krajská správa silnic chce situaci řešit

14. listopad 2023 14:50

Silnici u Mladče na Olomoucku mnozí řidiči znají jako místo častých dopravních nehod. A to kvůli omezovači výškového profilu na tamním mostu, který často strhávají dodávky a kamiony a blokují tak cestu. Situaci nenahrává, že místem v poslední době projíždělo větší množství aut kvůli rekonstrukcím cest v okolí.

„Omezení je na dva a půl metru a často tam jezdí auta vyšší než tento limit. Často to zhavaruje na nějaké dodávce, nebo tam sjede z dálnice kamion. Jeho řidič zjistí, že tam neprojede, otáčí se a celé to na několik hodin zablokuje,“  přibližuje nezávislý starosta Mladče Tomáš Zapletal.

A dodává něco málo čísel. „Podle posledních statistik je to za pět let 30 evidovaných dopravních nehod, ale myslím si, že tam toho bylo mnohem, mnohem víc,“ dodal Zapletal.

Most nedaleko Litovle, který bývá místem častých dopravních nehod

K zablokování cesty podle něj dochází každý týden. Problémovým místem se proto začala zabývat Komise pro dopravu Olomouckého kraje a vedení Mladče a Litovle. Ani jedna z dotčených samospráv ale není majitelem silnice, situaci tak vyřešit nemůžou.

„To není na našem katastrálním území, není to ani naše komunikace, takže my jenom můžeme apelovat na vlastníka, aby s tím něco udělal, protože to opravdu cítíme jako velký problém,“ říká nezávislý litovelský místostarosta Lubomír Broza.

 

Záležitostí by tak mohla vyřešit Správa silnic Olomouckého kraje, které to plánuje. „Správa silnic Olomouckého kraje nechá vypracovat cenovou nabídku, případně zjistí, jaký legislativní proces by provázela samotná realizace, a bude se před uvedeným mostním objektem osazovat průjezdní brána s řetízky, která bude upozorňovat řidiče na překročení výškového průjezdního profilu,“ uvádí ředitel David Štěpánek, ředitel Správy silnic Olomouckého kraje.

Krajská organizace už dříve opakovaně neuspěla s žádostí o dotaci na vybudování řetězové brány před mostem. Její zástupci proto budou b jednání s Mladčí a Litovlí ohledně instalace vlastními silami.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio