Moštárny zahajují sezónu. Úroda jablek je letos podle pěstitelů nadprůměrná

V moštárnách na Olomoucku rozjíždějí sezónu, kvůli počasí o něco dříve než obvykle. Letošní úroda jablek je obrovská, cukru mají ale o něco méně. O zákazníky moštárny nemají nouzi.

„Do vany se nasype ovoce, šnekem se dopraví do drtiče a z drtiče to spadne do plachetkového lisu,“ popisuje Josef Jašek, majitel moštárny v Samotiškách, který stojí u velkého lisu na jablka. Už z něj vytéká první mošt. „Z jedné várky nateče 40, maximálně 50 litrů šťávy,“ upřesňuje Jašek.

Cukru mají letošní jablka o něco méně. „Cukernatost je kolem 10, 11 brixů. Ideální je, když má kolem 15 až 17 brixů,“ vysvětluje Jašek.

Stromy v zahradách jsou většinou obsypané plody a vypadá to, že jablek bude dost. Moštovat se podle majitele moštárny dají všechny odrůdy. „Když jsou jablka čerstvá, tak z nich vyteče krásný čistý mošt,“ dodává.

Šedesát kilogramů ovoce zpracuje velký lis přibližně za čtvrt hodiny. Svůj první mošt si tu ze zeleného kbelíku rozlévá do plastových barelů pan Václav. „Dovezl jsem asi 100 kilo. To jsou první jablka, ještě nejméně 200 až 300 kilo budu vozit, jak budou dozrávat. Možná jediné mínus je to, že jsem jediný, kdo ho pije, protože ani vnučka, ani dcera na to moc nejsou,“ komentuje. Jablek prý má letos dost. „Ta úroda je obrovská. Musím podepírat skoro všechny větve, protože jsou tak zatížené, že by se mi polámaly,“ říká.

Převařený mošt se dá uskladnit

Podle Josefa Jaška vydrží čerstvý mošt asi tři dny. Pan Václav radí, jak ho uskladnit na celý rok: „Já ho převařím, dám ho do PET lahví a pak ho dávám do sklepa.“

V Samotiškách už se na moštování stojí fronta. Dvě přepravky jablek si přivezl pan Josef z Olomouce. „Jezdím každý rok, protože se tím zavděčím vnučkám, už se na to těší. Musí se toho připravit jen tolik, aby se to včas vypilo,“ říká s úsměvem.

Josef Jašek dodává, že jablka nemusí být v moštu jedinou přísadou: „Hodně zákazníků si přidává další ingredience, a to červenou řepu, mrkev. Je to dobré, je tam víc vitamínů, hned ten mošt má jinou barvu.“

Podrcené a vylisované zbytky jablek část zákazníků nechává u Josefa Jaška kvasit v barelech. Zatímco mošt si odvezou hned, přibližně za měsíc si můžou přijet pro čerstvý kalvados.

autor: mot
Spustit audio