Mostkovice na Prostějovsku začínají rozdělovat peníze z finančních sbírek na poškozené zářijovým výbuchem jednoho z domů. Některé z domácností nebyly pojištěné

13. únor 2019

Při výbuchu v domě zemřel jeho majitel. Exploze poničila více než šest desítek okolních domů.  Teď si lidé můžou požádat o příspěvek. Mají na to ale jen dva týdny.

„Měli jsme rozbitá okna i garážová vrata,“ popisoval před pár týdny majitel jednoho z poškozených domů v Mostkovicích. Škody na majetku muselo po zářijovém výbuchu v jednom z rodinných domů řešit víc než šedesát domácností. Pro řadu z nich to znamenalo velké problémy. „Museli jsme všechno platit ze svého a až potom nám pojišťovna dávala po částech peníze,“ doplňuje poškozený.

Obecní úřad teď rozdělí peníze, které dobrovolní dárci poslali na dva sbírkové účty určené pro pomoc poškozeným. Na jednom z nich se sešlo více než milion korun, na druhém přibližně 400 tisíc. Dalších 750 tisíc přispěl Olomoucký kraj.
„Žádat o ten finanční dar může vždy jen majitel poškozené nemovitosti, musí doložit skutečnou výši škod nebo výši výdajů, které museli v souvislosti s tím výbuchem vynaložit,“ popsala pracovnice úřadu Magdalena Všetičková s tím, že zatím úřad eviduje kolem deseti žádostí. Skutečnou výši škod úřady odhadují na více než dvacet milionů korun. Policie přitom případ stále neuzavřela.

V Mostkovicích na Prostějovsku došlo v září 2018 k výbuchu rodinného domu

„Prověřování příčin výbuchu rodinného domu v obci Mostkovice stále probíhá. Do současné doby jsme stále neobdrželi výsledky všech vyžádaných odborných zkoumání. Můžeme vyloučit původně uváděnou příčinu výbuchu plynu,“ komentuje mluvčí policie František Kořínek. Exploze na konci září poškodila více než 60 domů, čtyři z nich museli jejich majitelé nechat strhnout.

autor: tas
Spustit audio