Motocyklista Rudolf Lhotský ze Šternberka vyráží na Rallye Dakar. Startuje už v sobotu

Šternberský motocyklista Rudolf Lhotský se potřetí zúčastní slavné Rallye Dakar, která vstupuje do svého 40. ročníku. Tradiční závod odstartuje v sobotu v peruánské Limě. Cíl je naplánován o dva týdny později v argentinské Córdobě. Poslední dny před odletem do Jižní Ameriky trénoval Rudolf Lhotský doma ve Šternberku.

Rudolf Lhotský si nasazuje brýle se speciální páskou. „Tomu se říká rolf. Když se vám zašpiní brýle, potáhnete tady šňůrkou a máte zase čisté hledí. Levou rukou posouvám a pravou držím plyn,“ vysvětluje motocyklista a vyráží na trénink.

V Jižní Americe čekají účastníky závodu extrémní podmínky. „Začínáme v Peru, kde bude nějakých 35 stupňů. Zhruba za 6 dní vjedeme do Bolívie, kde bude kolem nuly, budou padat kroupy, prší tam i sněží. Byl jsem tam dvakrát, pokaždé to bylo stejné, takže i letos se čekají deště,“ popisuje Rudolf Lhotský očekávané rozmary počasí.

Na závod se připravoval doma na blátě i na písku v Africe, kde vyhrál jeden závod. Právě úvodní etapy v peruánských pouštích mohou podle něj letošní Rallye Dakar rozhodnout. „Tam jsou dvousetmetrové duny, opravdu není legrace to vyjet. Jakmile písek změkne a přeschne odpoledne na slunci, je hrozně sypký. Takže určitě ty peruánské duny budou rozhodovat i v letošním Dakaru,“ říká Lhotský.

Kromě ježdění na motorce má za sebou šternberský závodník i tvrdý fyzický trénink. Připravený je po všech stránkách, i co se týče výživy. „Jsem na bezlepkové stravě, takže pro mě je trochu problém se stravovat. Beru si s sebou bezlepkové chleby. Myslím si, že příprava se mi za ty roky opravdu úročí a doufám, že to všechno dobře dopadne,“ uzavírá.

Cílem Rudolfa Lhotského je dostat se v konečném pořadí motocyklistů do první padesátky. Pokud vše půjde hladce, tak až do nejlepší dvacítky.

autor: min
Spustit audio