Motokrosový veterán Martin Žerava jezdí se svými syny i bikros. Syny motorky zatím nelákají

12. červenec 2020

Martin Žerava patřil dlouho do špičky českého motokrosu. Jako veterán vyhrál i mistrovství světa. Na motorce závodí stále. Ovšem věnuje se i bikrosu. Adrenalinovou cyklistickou disciplínu jezdí totiž oba jeho synové Filip a Denis. A tak na kole závodí i jejich otec.

Z archivu Martina Žeravy

„Je tam dobrá parta chlapů, takže teď nám závodí synové. Jezdíme na závody od soboty do neděle,“ chválí Martin Žerava atmosféru během závodů svých synů v bikrosu, kterému se aktivně věnuje i on sám. „Odstartuje nás osm bláznů. Jak padne rampa, tak všichni chtějí být první v cíli. Jak mladí, tak my tatíci máme svoji kategorii. Pomaličku nás přibývá, protože děti závodí, tak mnoho tatínků nakoupilo kola a na závodech se nás sejde už kolem třiceti,“ dodává Žerava.

Martin Žerava jezdí ve své veteránské kategorii i bikrosové mistrovství České republiky. A závodí i oba jeho synové. „Filip už je jinde, ten skáče velké skoky kolem 8 až 10 metrů, což je na tom kole problém. Já jsem rád, když skočím 5, když teda skočím,“ dodává otec.

Přesto Filip Žerava stále využívá rady svého otce. „Radí mi, jak to projet, nebo při startech. Kolo mi připadá zábavnější než motorka,“ popisuje Filip Žerava.

Denis Žerava

„Skočím dál než tatínek, skočím 7 metrů. Měl jsem hodně zranění, odřeniny i naraženiny. Budu začínat jezdit feestyle,“ prozrazuje Denis Žerava. Ani on ale zatím nemá zájem závodit na motorce. Naopak jeho otec Martin Žerava stále ještě pokračuje ve své motokrosové kariéře mezi veterány.

autor: min
Spustit audio