Motory mu učarovaly už v dětství. Dnes doma vyrábí hvězdicové pohony do ultralightů

17. únor 2019

Výroba leteckých motorů nemusí být jen záležitostí velkých firem. Potvrzuje to i Pravoslav Verner z Vikýřovic na Šumpersku, který zde ve své malé dílně vyrábí unikátní pohonné jednotky do ultralehkých letadel, a také maket historických strojů.

Láska k motorům zakladatele firmy potkala už v dětství, kdy začínal s leteckým modelářstvím. Později se dal na generálky motorů, zejména značky mercedes, které opravoval už v osmdesátých letech.

V roce 1993 však vytvořil doslova na koleně první letecký motor. Dvouválcový boxer dodnes funguje v některých strojích na celém světě. Na počátku nového milénia začal vyvíjet novou generaci motorů, tentokrát s hvězdicovým uspořádáním válců. Po dlouhém vývoji a zkouškách se firmě skutečně podařilo postavit funkční tříválec, ze kterého se postupně vyvinuly pěti, sedmi a devítiválcové motory, které dnes dobývají trhy celého světa. Kupují je nejen stavitelé nových ultralightů, ale zejména ti, kteří chtějí mít doma repliku například stroje z I. světové války.

Jak se motory vyrábějí, prozradí další díl cyklu Přímo z místa.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.