Můj projekt zmizel z církevních stránek velmi rychle, říká autor série rozhovorů o LGBTQ Víra v barvách duhy Tobiáš Frýdl

7. leden 2024

Student FAMU a syn z rozvětvené husitské farářské rodiny Tobiáš Frýdl zaujal už vloni na podzim svým projektem, ve kterém se přes čtyři desítky teologů, farářů i laiků vyjadřují k otázkám sexuálních menšin nebo k tématu manželství pro všechny. Autor mezitím za projet obdržel Cenu Jana Opletala v kategorii Osobnosti mladší 30 let za občanskou angažovanost, veřejnou osvětu, dobrovolnictví nebo další společensky prospěšné aktivity.

Zatímco na různých zpravodajských webech nasbíraly rozhovory hodně pozornosti a videa mají na kombinovaných platformách dohromady přes milion a půl shlédnutí, s odezvou uvnitř v církvi je to složitější. Kromě četné pozitivní zpětné vazby nebo mlčení čelních představitelů společenství, se autor dočkal i velice rychlého stažení projektu ze stránek Církve československé husitské. Ozvaly se i další konzervativní kruhy s apelem na biblické texty.

Čtěte také

„Přestože odborníci v rozhovorech rozebírají starý i Nový zákon, v komentářích se opakovaně objevují otázky, jestli víme, co se píše v Leviticu nebo u apoštola Pavla,“ vysvětluje Tobiáš. „Jeden duchovní mi napsal, že by homosexuály neoddal, stejně jako by nevystrojil církevní pohřeb zvířeti,“ zmiňuje zase nejkontroverznější reakci, za kterou se farář později omluvil.

Tobiáš je každopádně rozhodnutý na projekt navázat, ať už podcastovou řadou s příběhy LGBTQ lidí v církvi nebo prací na polské mutaci videí Víra v barvách duhy.

Jak zapadla Víra v barvách duhy do doby coming-outu Martiny Viktorie Kopecké? Proč patriarcha CČSH nařídil smazat článek o projektu z církevních stránek? Strká i liberálně se prezentující církev hlavu do písku v otázkách kolem LGBTQ lidí? Pusťte si celý Hergot! s Tobiášem Frýdlem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.