Müsli s kokosem a kiwi

1. duben 2015

Kiwi patří k plodům s největším obsahem vitamínu C. V jednom gramu kiwi je obsažen až 1mg vitamínu C. Jeden plod stačí na doporučenou denní dávku vitamínu C. Dále kiwi obsahuje hořčík, draslík, vitamín E, B1, B2, A, D.

Kiwi podporuje látkovou výměnu, posiluje imunitní systém (prevence nachlazení, rýmy, chřipky). Přispívá rovněž ke zpevnění žil a zlepšuje vidění. Díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhá lépe zvládat stres, zvyšuje soustředění. Stimuluje srdeční sval, podporuje růst kostí. Osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by neměly kiwi konzumovat (kiwi obsahuje vyšší množství šťavelanů).

Suroviny: 75 g strouhaného kokosu, 1 pomeranč, 3 kiwi, 1 polévková lžíce medu, 2 špetky zázvoru, 5 polévkových lžic vloček několika druhů obilovin, 2 polévkové lžíce rozinek

Postup: V pánvi s nepřilnavým povrchem nasucho za stálého míchání opražíme dozlatova 2 polévkové lžíce strouhaného kokosu a dáme stranou. Zbylý kokos zalijeme v míse necelými 100 ml teplé vody a 10 minut namáčíme. Mezitím rozpůlíme pomeranč a vymačkáme šťávu. Kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky. Namočený kokos slijeme do velmi jemného síta nebo čisté kuchyňské utěrky. Vytékající kokosové mléko zachytíme a smícháme s pomerančovou šťávou, medem a mletým zázvorem. V misce promícháme vločky několika druhů obilovin, rozinky a plátky kiwi. Zalijeme kokosovým mlékem s pomerančovou šťávou a müsli necháme podle chuti ještě trochu změknout. Nakonec posypeme opraženým kokosem.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.