Muž z Kojetínska žádá o pomoc pro útulek. Žádná zvířata v něm už ale nejsou

1. červen 2018

Po smrti majitelky útulku v Srbcích na Kojetínsku zajistili ochránci zvířat nový domov desítkám psů. O rok později ale řeší problém s dědicem objektu. Muž podle nich obvolává kontakty z telefonu zesnulé ženy a žádá o finanční či jinou podporu pro fakticky již neexistující útulek. Dlouhodobé spory s ním měla i obec.

Se starostkou Janou Přecechtělovou za Starosty a nezávislé vcházíme do domu naproti obecnímu úřadu v Srbcích. V minulosti tady sídlil útulek. „Tady jsme v kuchyni. Jsme tu rok poté, co zemřela. Po celou donu tady byl pan Konečný,“ komentuje starostka.

Ochránci zvířat v minulých letech umístili desítky psů jinam. Obec nakonec dům odkoupila. S novým majitelem Domova pro opuštěná zvířata Ladislavem Konečným se ale podle starostky obec nedokázala dlouho domluvit na opuštění budovy.

Nedávno navíc na úřad přišel email. „Přišlo z nějaké firmy, že byli dotazováni na příspěvek, tak jsem jim napsala, že obec ten objekt odkoupila a má dojít k vystěhování,“ uvedla Přecechtělová.

Že se nový předseda spolku obrací na bývalé podporovatele útulku, potvrzuje i paní Hana, se kterou se spojil telefonicky: „Zaskočil mě tím, že mi začal vykládat, jak to všechno po ní převzal.“

Věc proto začala řešit předsedkyně kojetínského spolku Russel Rescue Gabriela Hřeblová. Ta se podle svých slov obrátí na právníky a policii. „Žádá je o finanční příspěvek s tím, že po paní Liškové převzal několik desítek psů a potřebuje pomoci s financováním krmení a péče. Nechceme, aby vybíral peníze na psy paní Liškové, kteří tam nejsou, a v době, kdy umřela, tam ani nebyli,“ popisuje Hřeblová.

Ladislav Konečný ale obvinění ochránců zvířat odmítá. „Já nikoho nežádám. Kdyby někdo dovezl řekněme pytel granulí, aniž by byl žádán, já ho neodmítnu. Ale nikoho o nic nežádám,“ uvedl s tím, že se bude bránit soudní cestou.

autor: tas
Spustit audio