Může být bílé tričko eko? Designérka prozkoumala životní cyklus nejběžnějšího kusu oblečení

6. březen 2020

Bílé tričko má ve skříni snad každý. Málokdo ale ví, kolik energie, vody a chemie tenhle kousek oblečení stál. Absolventka ČVUT Anna Vácová se rozhodla prozkoumat celý životní cyklus nejvšednějšího kusu oblečení. Poslechněte si, co nás bílá trika skutečně stojí, jestli má smysl řešit bio materiály a jaké způsoby likvidace triček jsou nejšetrnější k přírodě.

V posledním živém vysílání Modeschau jsme přivítali designérku Annu Vácovou. Její výzkum, se kterým diplomovala na ČVUT, totiž odkrývá celou řadu zajímavých otázek. Poslechněte si, co obnáší výroba běžného bavlněného trička ve srovnání s produktem z biobavlny nebo z bambusu. Dozvíte se, jak můžete sami ekologický dopad svého oblečení ovlivnit a jaké způsoby likvidace vychází nejlépe. Možná budete překvapení, že odpovědi jsou mnohem komplexnější a nejednoznačnější, než jste si mysleli.

Od příštího týdne už budete v pravidelném čase Modeschau na Radiu Wave potkávat nový pořad o módě: Šatníky. Spolu s Veronikou Ruppert v něm můžete nahlédnout do skříní a šaten zajímavých osobností. V prvních dílech se dozvíte, jaké příběhy skrývají Šatníky hudebnice Never Sol, designéra Jana Černého nebo hudebníka Nobody Listen. Podrobné info o Šatnících najdete tady.

Poslechněte si poslední díl Modeschau s designérkou Annou Vácovou.

Playlist:

Kelela – Better
Mina – Heartbroken Emoji
Beth Sawlts – Keep The Light
Hilary Woods – Tongues of Wild Boar
FKA Twigs – Cellophane
Tomasa Del Real – Quiere que me tape
Summer of Haze – Funeral Song

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.