Muzeum Boskovicka vystavuje unikátní Boskovický Betlém

21. prosinec 2012

Návštěvníci Muzea Boskovicka teď mají jedinečnou možnost prohlédnout si unikátní takzvaný Boskovický Betlém. Jeho autorem je řezbář Jaroslav Koutný, který ve svém díle zvěčnil konkrétní lidi žijící ve městě a zasadil je do jeho kulis.

„Název Boskovický Betlém vznikl díky tomu, že zachycuje kulisu města Boskovic, a také lidi, kteří zde ve 40. a 50. letech minulého století žili,“ vysvětluje ředitelka Muzea Boskovicka Dagmar Hamalová

Boskovický Betlém samozřejmě zaznamenává příběh narození Ježíše. Jaroslav Koutný tuto postavu věnoval všem židovským dětem. V Betlémě se pak dá najít místního lékař, ponocný, stolař a další. Jsou tam i konkrétní osoby, například malíř Otakar Kubín s malířským stojanem.

Z typický znaků města Boskovický Betlém obsahuje hlavní budovy místního náměstí. Je to například kostel svatého Jakuba a radniční věž. Samozřejmě je tam i boskovická dominanta, kterou je hrad.

Možnost vidět Boskovický Betlém je nyní o Vánocích unikátní. Běžně je totiž součástí sbírek Muzea Betlémů v Třebechovicích.

Betlém bude v Muzeu Boskovicka vystaven do konce ledna příštího roku.

autor: Michal Záboj
Spustit audio